Кирилов: Цената на лекарствата може да бъде променяна веднъж годишно

0
12
Богдан Кирилов
Богдан Кирилов. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

Има пределни цени на лекарствата спрямо това дали се изписват от медик. Поскъпването им може да стане веднъж на година в зависимост от инфлацията, отчетена от Националния статистически институт. Това обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в ефира на „bTV“.

Регулацията на цените в Европейския съюз /ЕС/ е единна и заради това се наблюдават разлики с тези в държави, извън Съюза. Според него трябва да се намери баланс в рамките на ЕС, за да не се стига до недостиг на медикаменти.

„Факт е, че в различни периоди се наблюдава липса и недостиг на определени продукти. Недостигът на един лекарствен продукт води до свръхтърсене на алтернативата. Това води до възможно забавяне и на алтернативния продукт.“, обясни той.

За съжаление една такава ситуация води до неудобство за пациентите и за лекарите, както и за фармацевтите.

„Това е една от стратегиите на Европейската комисия и на Европейската агенция по лекарствата. С регламент от тази година стартира изграждането на Европейска платформа, която да мониторира недостига. Очакванията са през 2025 г. да е готова тази платформа и да обединява данните от всички европейски държави. При нас положителното е, че вече има изградена такава система и е важно работата по нея да продължи.“, добави той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments