Кирил Петков: „Зеленият сертификат“ отпада при 60% ваксинирани

0
48
Премиер Кирил Петков
Премиер Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

Ако се достигне до 60% имунизирани или ако паднат интензивните легла под 5%, то тогава „Зеленият сертификат“ ще отпадне, заяви премиерът Кирил Петков. По думите му сега се COVID кризата се управлява без да се налагат големи мерки на затягане. Той коментира пред „БНТ“:

Ако имахме стария модел, сега цяла България щеше да е затворена.“

Петков посочи, че антиваксърите в страната не са една група, а са поне 15 групи с различна мотивация. По думите от МС са ги поканили, за да чуят аргументите им. Според него реформите трябва да се случват стъпка по стъпка.

Кирил Петков подчерта, че този бюджет е с много силни социални приоритети, защото основната идея е това да е бюджет на растежа. По думите му ще се вкарат публични инвестиции от 5,8% от БВП, което ще осигури много работни места и възможности за много бизнеси. Премиерът е категоричен, че на България са й необходими инвестиция в човешки ресурси, а не само капиталови. Той уточни:

Затова слагаме много ясен приоритет – инвестираме в учителските заплати, в детски градини и детски ясли.“

Петков посочи, че във всяко министерство има огромни проблеми. Той обясни, че не правят движенията политически.

Премиерът разясни кризата с високите цени на електроенергията:

Имаме един скъп доставчик, имаме един евтин – изведнъж ние се отказваме от евтиния, защото имаме някакво оправдание. Сега новото правителство пита евтиния доставчик – може ли да ни вкарате допълнително газ и те ни казват – може, но понеже сте се отказали от тези количества до даден период, ще ви ги дадем на пазарна цена и какво се случва на 1 януари – нека всички българи да платят с 30% повече.

По думите на Петков оставката на Сотир Цацаров е голяма стъпка напред, коментира премиерът по темата за съдебната реформа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments