Кирил Петков към Гълъб Донев в МС: Няма заложени мини и клопки!

0
13
Церемония по предаване на властта в Министерския съвет
Церемония по предаване на властта в Министерския съвет. Снимка: Скрийншот от видео на „БНТ“

„От името на нашето коалиционно правителство Ви предавам управлението на страната. Противно на внушенията в политическото пространство условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини и клопки, които да отклонят вниманието ви от провеждането на честни избори.“

В това беше категоричен при предаването на властта в Министерския съвет досегашният премиер Кирил Петков, който се обърна с тези свои думи към служебния министър-председател Гълъб Донев. 

„Българските граждани с ваша помощ могат да имат спокойствие и предвидимост в следващите месеци. Погрижихме се да има помощи за отопление за хората през зимните месеци. Намалихме цената на литър гориво по бензиностанциите. Само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация. С пускането на газовата връзка с Гърция още от края на септември хората могат да усетят намаляване на цените. Ще има и втечнен газ и количествата ще стигнат до пролетта“, подчерта още Петков. 

Той е категоричен, че служебното правителство няма да се наложи да гаси пожари в социалната система:

„Има средства за ремонти на училища и детски градини. Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите имаме повече средства за изследвания. Оставяме ви излишък от 1.5 милиарда лева. В държавната хазна има над 8.5 милиарда лева. Осигурихме средства по Плана за възстановяване. Вчера подписахме Оперативни договорености по ПВУ. Въпреки че българският план беше 24-ият приет ние бяхме 15-тата страна с подписани договорености. Още тази седмица можете да изпратите фактура на стойност 2.6 милиарда лева.“

Петков говори и за корупцията и отдаде именно на борбата с нея факта, че неговото правителство толкова бързо беше свалено:

„Разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схемите. Тези пари отиваха при 20-ина избрани. Тази битка трябва да продължи. Желая ви кураж, смелост и успех.“

„Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната. Клетвата вече е в сила. Пожелаваме ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националният интерес на България. Запазете дистанция от властта, за да не губите връзката с хората. Мислете за всеки човек, който ще трябва да се справи с проблема и ще търси съдействие от държавата. Държавата всъщност сме самите ние. И в тази зала ще повторя, че очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин. Умни решения, съобразени със законите. Умни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората, а не са поредните политически послания. Предстоят ни месеци, през които политическите страсти ще са нажежени. Правителството ще има за цел да въведе продуктивност“, каза от своя страна служебният премиер Гълъб Донев. 

Той подчерта, че сега предстои да се запознаят в детайли с успехите, които наследявали от кабинета „Петков“. Но също така говори и за цената на природния газ, горивата, инфлацията, блокираните ремонти на пътища и протестите на сектора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments