Киноиндустрията е пред фалит заради COVID-19

0
111
Кино
Кино. Снимка: Pixabay

Киноиндустрията е пред фалит заради COVID кризата, изтъкват от бранша. В кината посещенията са с 70% по-малко от предходни години. Много от снимките и премиерите са замразени на този етап. Пандемията от коронавирус е на път да затвори част от киносалоните. Зрителите се страхуват и затова не ги посещават както по-рано, което води до неминуеми загуби. От бранша призовават държавата да им помогне в техния бизнес.

Очакваме най-накрая държавата да се сети и за кина и да ги подпомогне, тъй като те са едни от най-засегнатите наред с ресторантите, туристическите обекти и транспорта“.

Управителят на верига от кина Стефан Минчев се оплака пред „бТВ“, че залите са почти празни и драстично са намалели прожекциите. Той каза още, че е съкратен част от персонала и работят с намалено работно време. Така изглеждат в момента големите киносалони, които имат право да работят само на 30%. Тъй като са спрени много от снимките и премиерите става още по-трудно да се изготви програма. От бранша изтъкват, че в повечето европейски държави има подходящи мерки за подкрепа. За спокойствието на бъдещите посетителите всички нужни мерки за дезинфекция и дистанция се спазват стриктно. Стефан Минчев обясни как се опитват да спасят бизнеса си по нетрадиционни начини:

Опитваме се да привличаме различни групи от хора с тематични цикли така да го кажа, в момента имаме серия от детски анимационни филм в сутрешните часове. Алтернативно съдържание опери, балети и концерти“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments