Ким Чен Ун нареди разширяване на ядрения арсенал на Северна Корея

0
13
Ким Чен Ун
Ким Чен Ун. Снимка: Пиксабей

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди „експоненциален растеж“ на ядрения арсенал на страната си и разработване на по-мощна междуконтинентална балистична ракета. Това съобщиха държавните медии днес, цитирани от „APNews“. Това се случва в първия ден на 2023 г., който е съпроводен с поредното изстрелване на оръжие на фона на рекордния брой тестове, направени през 2022 г.

Ходовете на Ким съответстват с ядрената му програма. Той многократно е обещавал да увеличи както качеството, така и количеството на арсенала си, за да се справи с това, което той нарича „враждебност на САЩ“. Някои експерти казват, че стремежът на Ким да произвежда повече ядрени и други оръжия сигнализира за намерението му да реализира серия от тестове, които в крайна сметка да затвърдят бъдещата му преговорна сила и да спечелят по-големи външни отстъпки.

„Сега те се стремят да изолират и задушат /Северна Корея/, по безпрецедентен начин в човешката история.“, заяви Ким, цитиран от официалната Корейска централна информационна агенция /KCNA/. „Ситуацията изисква да се положат двойни усилия за укрепване на военните мускули.“

По време на шестдневна партийна среща, фокусирана върху това да са определят нови държавни цели, Ким призова за „експоненциално увеличаване на ядрения арсенал на страната“, за масово производство на тактически ядрени оръжия на бойното поле, насочени към Южна Корея. Той също така представи задача за разработване на нова междуконтинентална балистична ракета с мисия с възможност за „бърз ядрен контраудар“ – оръжие, от което се нуждае, за да удари континенталната част на САЩ. Той каза, че първият военен разузнавателен сателит на Севера ще бъде изстрелян „на най-ранната възможна дата“, предава KCNA.

„Коментарите на Ким от срещата на партията изглеждат като амбициозен — но може би постижим — списък с новогодишни решения.“, коментира Су Ким, анализатор по сигурността в базираната в Калифорния RAND Corporation. Той добавя:

„Амбициозно е, тъй като Ким съзнателно избра да изложи какво се надява да постигне, докато навлизаме в 2023 г., но също така предполага доза увереност от негова страна.“

Миналия месец Северна Корея заяви, че е извършила ключови тестове, нужни за разработването на ново стратегическо оръжие, вероятно препратка към междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво и шпионски сателит.

Днес Министерството на отбраната на Южна Корея за пореден път предупреди, че всеки опит за използване на ядрени оръжия от Северна Корея „ще доведе до края на правителството на Ким Чен Ун“. Американската армия вече е отправяла подобни предупреждения.

„Новата година започна, но нашата ситуация със сигурността все още е много тежка.“, каза президентът на Южна Корея Юн Сук Йол пред висши военни по време на видеоконференция.

„Нашите военни трябва решително да наказват всяка провокация от страна на врага с твърдата решимост да се осмелим да рискуваме да водим битка.“

Висши дипломати от Южна Корея, САЩ и Япония разговаряха по телефона и се съгласиха, че провокациите от страна на Северна Корея само ще задълбочат международната изолация и ще развият тяхното тристранно сътрудничество в областта на сигурността. Те все пак потвърдиха, че вратата за диалог със Северна Корея остава отворена, отбелязват от южнокорейското външно министерство.

Откакто срещата му с високи залози с тогавашния президент Доналд Тръмп се провали през 2019 г. поради спорове относно водените от САЩ санкции, Ким Чен Ун отказа да се върне към преговорите с Вашингтон и предприе стъпки за разширяване на арсенала си. Някои наблюдатели казват, че Ким в крайна сметка би искал да превърне Северна Корея в легитимна ядрена сила, за да спечели премахването на международните санкции и край на редовните американско-южнокорейски военни учения, които той смята за основна заплаха за сигурността.

„По време на речта си за Нова година през 2018 г. (Ким) за първи път нареди масовото производство на бойни глави и балистични ракети. Сега той удвоява тази цел за количествено разширяване през следващата година.“, заяви Анкит Панда, експерт от Фондация Карнеги за Международен мир. Според специалиста споменаването на нова междуконтинентална балистична ракета изглежда се отнася за система с твърдо гориво, която може да бъде тествана скоро. По думите му изстрелването на сателит може да се състои през април.

Притесненията относно ядрената програма на Северна Корея нараснаха, откакто миналата година Северът одобри нов закон, който разрешава превантивното използване на ядрени оръжия в широк спектър от ситуации. По време на срещата на партията миналата седмица Ким повтори тази заплаха.

По-рано днес армията на Южна Корея откри балистична ракета с малък обсег на действие, изстреляна от района на столицата на Северна Корея. Северна Корея изстреля повече от 70 ракети през 2022 г., включително 3 балистични с малък обсег, открити от Южна Корея вчера.

„Последните изстрелвания на ракети не бяха технически впечатляващи. Вместо това големият обем тестове в необичайно време и от различни места демонстрира, че Северна Корея може да предприеме различни видове атаки по всяко време и от много посоки.“, обясни Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул.

Враждебността между съперничещите Кореи се задълбочи още повече от началото на миналата седмица, когато Южна Корея обвини Северна Корея, че лети с дронове през силно укрепената им граница за първи път от 5 години. Страната отговори на Севера, като изпрати по него свои собствени дронове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments