Киев предупреждава за руска ескалация по време на кандидатстването за членство в ЕС

0
11
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Facebook

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия ще засили атаките си срещу страната му през следващите дни, докато Киев очаква новини за кандидатурата си за членство в Европейския съюз /ЕС/. Очаква се по-късно тази седмица членовете на блока да решат дали да дадат на Киев статут на кандидат за членство. Ако бъде предприет, този ход ще даде начало на процеса по присъединяване на Украйна към алианса, който може да отнеме години.

Зеленски обаче предупреди, че решението може да накара Русия да засили атаките си. По време на вечерното си обръщение от Киев украинският лидер заяви, че той и съветниците му очакват по-голяма враждебна активност от страна на Москва, но успокои гражданите, че силите на страната са в готовност за всяка една нова атака. Той даде обещание да продължи да следва „историческите“ амбиции на Украйна за присъединяване към ЕС, които бяха одобрени от изпълнителния орган на блока – Европейската комисия миналата седмица. Сега обаче решението е в правомощията на Европейския съвет – орган, съставен от лидерите на държавите членки, който ще заседава на среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък.

Както е известно, Киев подаде молба за присъединяване към ЕС само четири дни след като Русия започна инвазията си на 24 февруари.  В петък руският лидер Владимир Путин заяви, че няма „нищо против“ амбициите на Украйна да се присъедини към алианса, но неговият говорител Дмитрий Песков предупреди, че всяка стъпка към присъединяване ще изисква „повишено внимание“ от страна на Москва.

„Всички знаем за усиленото провеждане на дискусии в Европа относно укрепването на отбранителния компонент на ЕС. Обсъждат се военните компоненти, отбраната и сигурността, като там се случват всякакви трансформации и ние, разбира се, наблюдаваме всичко това внимателно.“, коментира Песков.

Зеленски предупреди и останалите членове на ЕС, че те също могат да очакват ответни мерки от страна на Москва през следващите дни. По повод на това той заяви: „Очевидно е, че трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от страна на Русия. И не само срещу Украйна, но и срещу други европейски страни.

Предупреждението на украинския лидер беше отправено на фона на продължаващото руско настъпление в източната част на Украйна. Силите на Москва в региона се опитват да поемат пълен контрол над Донбас, части от който още преди избухването на конфликта бяха под контрола на проруските сепаратисти. В момента голяма част от военните действия са съсредоточени около град Северодонецк, за който губернаторът на Луганск Сергей Гайдай заяви пред държавната телевизия, че Русия вече контролира до голяма степен.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви вчера, че въпреки че Русия и Украйна провеждат тежки артилерийски обстрели по осите на север, изток и юг от града, има много малко промени в позициите на фронтовата линия. Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че конфликтът в Украйна може да се превърне в продължителен международен конфликт, но подчерта, че Западът не трябва да се отказва от подкрепата си за Киев. Той изтъкна още, че ако руският президент Владимир Путин постигне целите си в Украйна, светът „ще трябва да плати още по-голяма цена“. Коментарите му бяха подкрепени от британския министър-председател Борис Джонсън, който вчера обвини Путин, че прибягва до изтощителна военна кампания и се опитва да смаже Украйна чрез брутални действия.

Страхувам се, че трябва да се подготвим за дълга война. Времето е жизненоважен фактор. Всичко ще зависи от това дали Украйна ще успее да укрепи способността си да защитава територията си по-бързо, отколкото Русия ще поднови капацитета си за нападение.„, твърди Йенс Столтенберг.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments