Кацаров: Връщаме децата в училище, ще им правим тестове на входа

1
7770
Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров. Снимка: Срийншот от видео на БНТ

Учениците от първи до четвърти клас ще бъдат върнати в училище следващата седмица. Все още не е ясно дали това ще се случи още в понеделник, обяви на извънреден брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

„Подписахме с Денков и внасяме в МС проект на постановление, с който да се осигурят 13 милиона лева за закупуване на щадящи тестове за деца. Те са на базата на отделена слюнка. Ако тестът позитивира, детето не трябва да влиза в училището докато не изтече карантината. Това е подход, който се използва в много други държави. Надявам се да възможно най-бързо да осигурим тези тестове. Още днес ще направим поръчка“, съобщи той. И допълни:

„Ако МОН, учителите, организациите на родителите, успеем да организираме този процес добре, ще успеем да върнем присъственото обучение в училище, без да уеличаваме риска, защото той си остава първостепенна грижа за нас.
Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училище. Но всичко ще зависи от това кога ще успеем да осигурим тестовете.“

От своя страна министърът на образованието и науката Николай Денков обяви:

„Това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рисковете за заболяване на децата.“

Денков обясни, че не е имало начин да бъдат върнати всички деца едновременно в училище, затова е било взето решение първо в клас да се върнат най-малките, след това тези от 5-ти до 7-ми клас и нагоре до 12-ти клас. За да бъдат правени тестове на децата, ще бъде необходимо съгласието на техните родители и министърът апелира да бъде получено такова

В брифинга участваха и от родителската организация Национална мрежа за децата, които обявиха, че подкрепят новите предвидени мерки от служебното правителство, защото те ще осигурят присъствено обучение. Освен това чрез тестването ще се избегне карантинирането на цели класове заради един заразен ученик. Кацаров пък каза, че това ще се случва два пъти седмично и така ще се подобрят шансовете малките да не заразяват своите родители, баби и дядовци, които прекарват тежко заболяването. 

„Искаме да осигурим безопасна среда и това се отнася и за учителите. Затова те ще трябва да са или ваксинирани, или преболедували, или да си направят съответния тест“, обяви още Кацаров по време на брифинга. 

Така след лекарите учителите са поредната гилдия, на която се посяга и се налага медицински фашизъм и ще им се иска „Зелен сертификат“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Аз съм
Аз съм
2 години по-рано

Тази кукувица и тя като предишната, с щаба……ама ще има Видовден.
Секви идиоти се упражняват върху народонаселението….аман!