„Кървавото езеро“ край Елшица крие много опасности

2
7298
"Червеното езеро". Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

Все по-голяма популярност добива „Червеното езеро“, известно още като „Кървавото езеро“, в социалните мрежи. Туристите са удивени от красивите, но същевременно леко зловещи кадри на водоема, разположен на 1 км от пазарджишкото село Елшица. Оказва се обаче, че атракцията е опасна.

Кметът на Елшица Митко Кочев обясни пред „NOVA“, че имотът, в който се намира езерото, не е общинска собственост, а местната власт е пробвала да ограничи достъпа, поставяйки табели, на които е посочено, че мястото не е никак безопасно.

„Това не е туристическа атракция. Не е атракцион, не е феномен“, заяви Кочев, добавяйки, че е имало случаи да отпраща посетители.

„Кървавото езеро“ е замърсител. Във водата се съдържат тежки метали, сред които мед, никел, манган и желязо. Цветът му се получава в резултат на железните и мангановите йони. При пряко съприкосновение с водната повърхност, тя може да причини изгаряния по тялото.

Рискът за здравето е висок, предупреди главният инспектор в РИОСВ-Пазарджик инж. Трендафил Велов. По думите му до 3 години се предвижда езерото да бъде пресушено.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Атанас
Атанас
13 дни по-рано

Стига глупости тва е просто окислена вода

Атанас
Атанас
13 дни по-рано

Тези от РИОСВ колко за изненадани все едно никога не са чували за него и там живеят крокодили