Кървави протести в Мианмар: Демонстранти са убити в Янгон

0
97
Протест в Мианмар
Снимка: Maung Saungkha, Facebook

Активисти твърдят, че 38 протестиращи са били убити в един от най-кървавите дни в Мианмар след военния преврат. Силите за сигурност са открили огън в района на най-големия град на Мианмар, Янгон, а протестиращите са били снабдени с тояги и ножове, предава „BBC“.

Неотдавна военните сили обявиха военно положение в района след нападение над китайски търговски обекти. Протестиращите смятат, че Китай оказва подкрепа на военните, но не е ясно точно кой стои зад атаките.

Мианмар беше обхванат от мащабни протести след военния преврат на 1 февруари. Военните главнокомандващи на страната задържаха Аун Сан Су Чжи – цивилния лидер на страната и ръководител на партията „Национална лига за демокрация“. Партията спечели убедително надпреварата по време на изборите миналата година, но военните сили тогава заявиха, че при изборния процес е извършена мащабна измама. Някои от свалените депутати отказаха да приемат преврата от миналия месец и се скриха от медийния шум. В първото си публично обръщение лидерът им Махн Уин Каинг Тан призова протестиращите да се защитят срещу военните репресии по време процеса, който по негови думи е „революция„.

По официални данни най-малко 21 души са били убити в Янгон вчера. Още данни за смъртни случаи и наранявания са докладвани и на други места в страната. От Асоциацията за подпомагане на политически затворници заявиха, че броят на загиналите през деня е най-малко 38.

Какво се случи в Хлаинг Тариар?

Хунтата обяви военно положение в района на Хлаинг Тариар, както и в Швепийта, който се намира в съседство, след като Китай заяви, че китайските фабрики там са били нападнати. Пекин твърди, че недоволни граждани, въоръжени с железни пръти, брадви и бензин, са запалили и повредили 10 китайски съоръжения – предимно фабрики за производство или съхранение на дрехи, които се намират в Янгон. Нападнат е и китайски хотел.

Посолството призова Мианмар да предприеме допълнителни ефективни мерки за потушаване на всички актове на насилие, да накаже извършителите съгласно закона и да осигури безопасността на живота и имуществото на работещите в китайските компании в Мианмар.

Има данни, че пожарникарите в района са били възпрепятствани да овладеят навременно предизвиканите пожари, след като част от протестиращите са блокирали пътя им. През целия ден са се чували изстрели, а по улиците са се движели свободно военни камиони. Очевидци твърдят, че демонстрантите са се барикадирали с чували с пясък, автомобилни гуми и бодлива тел, когато силите за сигурност са открили огън. Използвайки импровизирани щитове, някои от тях са били забелязани да се придвижват напред, за да извлекат ранените.

Междувременно в други части на Мианмар бяха докладвани и няколко други смъртни случая, включително млад мъж, застрелян от силите за сигурност в град Хпакант, известен с добива на нефрит, както и мъж и жена, убити в Баго, на север от Янгон.

Според Асоциацията за подпомагане на политически затворници общо над 120 протестиращи са били убити по време на репресиите. По-късно вечерта стотици хора са се струпали на главния пътен възел на магистралата Хледан в централната част на Янгон, снабдени със запалени свещи в знак на почит към загиналите.

Какво казва Махн Уин Каинг Тан?

Депутатите от партията „Национална лига за демокрация“, които успяха да избегнат ареста след преврата, сформираха нова група, наречена „Комитет за представяне на парламента на Съюза“. Махн Уин Каинг Тан е назначен за временен ръководител, а междувременно организацията настоява да получи международно признание като законно управляваща структура. По време на своя реч във Facebook лидерът заяви:

Време е нашите граждани да изпитат своята съпротива срещу тъмните фигури в страната. Въпреки различията ни в миналото, това е моментът, в който трябва да стиснем ръцете си, за да сложим край на диктатурата завинаги.“

Военните обявиха, че смятат новосформираната група за незаконна, предупреждавайки, че всеки гражданин, който си сътрудничи с нейни представители, ще бъде обвинен в държавна измяна.

Каква е позицията на останалата част от света?

Независими международни експерти оспориха твърдението на военните сили на Мианмар за мащабна измама на изборите, проведени през ноември 2020 г., като заявиха, че не са установили нередности.

Миналата седмица военните обвиниха Су Чжи, че е приела незаконно 600 000 долара и 11 кг злато. Свалената партия на свой ред отрече обвиненията, а категорични доказателства за истинността им не бяха предоставени. Су Чжи е задържана през последните пет седмици на неизвестно място и е изправена пред няколко други обвинения, включително причиняване на „страх и тревога„, незаконно притежание на радиооборудване и нарушаване на ограниченията, наложени заради COVID-19.

След преврата военните сили приложиха насилствени методи, за да потушат протестите, причинявайки смъртта на десетки граждани, което доведе до остри международни критики. САЩ обявиха, че ще наложат санкции срещу лидерите, извършили преврата, като същевременно ще предприемат стъпки за блокиране на достъпа на военните главнокомандващи до сумата от 1 млрд. долара държавни средства, които понастоящем се съхраняват в САЩ. Въоръжените сили на Мианмар от своя страна отхвърлиха критиките относно действията си и обвиниха Су Чжи за подбуждането на насилието.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments