Кървава баня в Бордо! Франция плаща на винопроизводителите да премахват лозя

0
79
Лозя в Бордо.
Лозя в Бордо. Снимка: Пиксабей

Дори нектарът на боговете става потърпевш от климатичните промени и манията по крафт бирата, пише „Politico“. Производителите на вино в престижния регион Бордо ще изкоренят хиляди хектари лозя, тъй като променените потребителски навици и глобалното затопляне нанасят удар върху една от перлите в короната на френската селскостопанска индустрия.

Като се има предвид водещият статут на Бордо в общественото съзнание, това може да изглежда изненадващо. Въпреки това смесица от фактори, сред които спадът в консумацията на червено вино, намаляването на търсенето от Китай и трудностите при производството на вино във все по-топла среда, поразително променя тази традиция във Франция.

Консумацията на червено вино е намаляла значително през последните десетилетия, след като френските пиячи се насочват към други, по-освежаващи напитки като бирата. Въпреки че бутилките от висок клас, като например Grand Cru, все още лесно намират купувачи, търсенето на масовите червени вина от базовия клас спада. Това доведе до намаляване на цените до такава степен, че за много винопроизводители разтурянето на лозята и получаването на обезщетение е по-добър вариант, отколкото да продължат да произвеждат вино.

6000 евро на хектар

Френското правителство планира да похарчи милиони евро, за да подпомогне винопроизводителите при изкореняването на лозята – процес, наречен „изкореняване“. Програмата за изкореняване, обявена по-рано тази година на годишния Салон на земеделието, има за цел да намали производството, като същевременно позволи на лозарите да използват земята за други дейности. Тя ще бъде приложена тази есен, като винопроизводителите ще получат компенсации в края на тази година.

Публичните средства ще бъдат използвани за превръщането на непродаденото вино в промишлен алкохол за парфюми или дезинфектанти за ръце. Успоредно с това части от лозята ще бъдат изкоренени, за да се намали общото производство.

Френските власти предлагат обезщетение в размер на около 6 000 евро за всеки премахнат хектар. Вече са подадени почти 1000 предварителни заявления за участие в програмата в департамента Жиронд в Югозападна Франция, където се произвежда емблематичното вино Бордо.

Според официалните данни за подадените до момента заявления една трета от кандидатите искат да изкоренят всичките си лозя и да се откажат напълно от винопроизводството, а останалите се стремят да произвеждат по-малко и да се съсредоточат върху по-качествени вина.

За Стефан Габар, който притежава 40 хектара в Бордо и произвежда предимно червени вина, намаляването на производството е единственият начин да се адаптира към непрестанното намаляване на продажбите. Ето какво споделя мъжът:

„Имаме проблеми с продажбата на всичко, което произвеждаме, и предпочитаме да намалим обема на производството, за да го приведем в съответствие с това, което сме в състояние да продадем.“

Той уточни, че планира да изкорени около 10 хектара от своите лозя. Миналата година продажбите му са били с около 30% по-ниски в сравнение с периода преди пандемията от коронавирус през 2019 г., казва Габард. Свръхпроизводството – което той предпочита да нарича „недостатъчно потребление“ – води до това, че винопроизводителите трябва да раздават виното си на изключително ниски цени.

Габард, който е и председател на Съюза на винопроизводителите от Бордо и Бордо Супериор, описа как в супермаркетите понякога може да се намери първокласно бордо, продавано за 2 евро на бутилка.

„Много е сложно да се работи на едно с бутилки, които се продават на толкова ниски цени.“

Той нарече тези ниски цени „загуба на стойност и имидж за всички винопроизводители, които се опитват да популяризират марката Бордо“.

През втората половина на 2022 г. цената на червените вина от Бордо е спаднала с 21% спрямо средната цена за предходните пет години, сочат данни на Министерството на земеделието. В същото време средната цена на белите вина от Бордо леко се е повишила. 

Що се отнася до износа, ситуацията не е много по-розова. Китай, която все още е основната дестинация за износ на Бордо, спря целия внос по време на пандемията от коронавирус. Въпреки че оттогава износът за азиатската страна е възобновен, той все още не е достигнал нивата отпреди пандемията. През 2022 г. износът на Бордо за Китай е спаднал с почти една четвърт на годишна база, сочат данни на Междупрофесионалния съвет за вино на Бордо (CIVB) – група, представляваща стотици производители и търговци на Бордо.

Тъй като Съединените щати са втората по големина експортна дестинация на Бордо, търговското напрежение подкопава износа отвъд Атлантическия океан. Бившият президент Доналд Тръмп беше наложил мита върху френското вино като част от дългогодишната трансатлантическа борба за субсидиите за производителите на самолети Airbus и Boeing. Въпреки че оттогава митата са премахнати, винопроизводителите твърдят, че въздействието продължава.

Ça bouge – червено вино на изчезване

Променящите се предпочитания на потребителите са основен двигател на тенденцията за спад във винарската индустрия, тъй като продажбите на бира във френските супермаркети могат да надминат продажбите на вино за първи път тази година, показват няколко проучвания. Едно от проучванията, проведено от медийния конгломерат RTL през миналата година, установи, че консумацията на червено вино е намаляла с 32% през последното десетилетие, като това се дължи на възрастовата група от 18 до 35 години.

„Има проблем с поколенията на хилядолетието и поколението Z и много по-голяма конкуренция на пазара, особено с други напитки“, признава Габриела М. Петрик, историк на храните, която е изследвала развитието на вкусовите предпочитания за вино, включително в района на Бордо. Тя е категорична:

„По-младите хора просто не пият толкова много вино. Това е лесно забележимо дори във Франция.“

Изменението на климата играе двойна роля в кризата в Бордо. От една страна, по-дългото лято и по-високите температури насочват потребителското търсене към белите и розовите вина, а не към червените.

„През лятото, когато температурите са много, много високи, хората са по-склонни да пият освежаващи, нискотемпературни напитки като бели вина, розе и кремант“, коментира винопроизводителят Габард, като отбелязва, че производителите от Бордо все повече се фокусират върху производството на тези видове вина.

От друга страна, по-високите температури могат да направят традиционните вина от Бордо твърде алкохолни и танинови, като по този начин променят вкусовете, отдавна свързани с региона, и по този начин могат да отблъснат дългогодишните потребители.

„Бордо и особено левият бряг на Бордо имат много проблеми заради климатичните промени“, споделя Петрик, като отбелязва, че на винопроизводителите може да се наложи да прибегнат до технологични решения, например чрез премахване на алкохола или промяна на пропорциите в сместа от сортове грозде, за да се оптимизират вкусовите профили.

Съгласно съществуващите правила виното от Бордо може да се произвежда само от определени сортове грозде, произхождащи от точно определен район. Но в стремежа си да се адаптират към изменението на климата френските власти разрешиха на винопроизводителите от Бордо да въвеждат нови сортове грозде в сместа на Бордо, за да регулират вкуса. Такива промени обаче могат да отнемат десетилетие, тъй като действащите правила ги позволяват само ако се извършват постепенно и при строг контрол.

За Рено Жан, друг винопроизводител от Бордо, тези правила са твърде строги. „Трябваше малко да либерализираме практиките си, за да експериментираме и да създаваме вина, които се доближават до променящите се вкусове на потребителите“, признава винопроизводителят, който тази година ще изкорени 15 хектара от общо 35-те, които притежава.

Повече от половината от бутилките му се изпращат в Китай, където той отива през ноември, за да се срещне с купувачи. Определянето на минимална цена би могло да бъде решение за спиране на надпреварата към дъното сред винопроизводителите от Бордо, което според него изпраща погрешно послание към купувачите, включително в Китай.

„Те се отдръпват от Бордо… винаги има някой, който може да продава по-евтино от мен“, заяви той и предрече трудни времена за винопроизводителите на червено Бордо.

Габард се опита да бъде по-оптимистичен със следния коментар:

„Това изкореняване ще помогне на хората, които искат да спрат да работят в бранша, да ги съпроводи към пенсиониране – и може би ще запази едно по-младо, по-динамично общество от винопроизводители, което е по-ориентирано към добавяне на стойност.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments