Кариерна борса срещна студентите на ВСУ с бизнеса

0
47
ВСУ
ВСУ "Черноризец Храбър". Снимка: ВСУ

Кариерна борса се проведе във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, съобщиха от учебното заведение. Събитието е част от проекта „Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ „Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, който започна точно преди две години.

ВСУ "Черноризец Храбър"
ВСУ „Черноризец Храбър“. Снимка: ВСУ

Събитието бе открито от проф. д-р Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет. Той приветства студентите в навечерието на студентския празник, 8 декември, с думите:

„Студентите са носители на надеждата за едно по-добро бъдеще. Оптимист съм, че днешните млади хора ще имат по-добър живот от този на своите родители. Сигурен съм, че студентите на Варненския свободен университет ще могат в максимална степен да се възползват от предизвикателствата и възможностите на бързо променящия се свят.“

Ректорът награди изявени студенти, допринесли за издигането на престижа на ВСУ „Черноризец Храбър“ в спорта и социалните дейности. Отличените са:

– Полина Галинова – специалност V курс „Психология“, завоюва бронзов медал на световното първенство по кикбокс в Португалия.
– Тервел Чорбаджийски – II курс „Психология“, призьор в спортния турнир по стрелба с лък „Дунавски стрели“. Тервел съчетава успешно обучението в университета със спорта, музиката и изкуствата.
– Кристиян Йорданов – II курс „Защита на националната сигурност“. Заедно с Полина Галинова извоюваха четири златни медала на Националния шампионат по кикбокс, който се проведе в Стара Загора.
– Йоанна Христова – III курс в специалност „Графичен дизайн“. Тя се класира в призовата тройка на конкурса за превод „Трансформации“, организиран от Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
– Мерхат Осман – като студент в 4 курс на специалност „Финанси и счетоводство“ той получи специалната награда на 12-ото издание на Националния конкурс по одит за студенти „Млад одитор“ за 2023 г.
– Гергана Атанасова – IV курс в специалност „Право“ и Алесандро Канкис – III курс в специалност „Международен бизнес на английски език“. Двамата бяха част от българския отбор, които представи страната ни в #ConSIMium – симулация на работата на Съвета на Европейския съюз. В симулацията участваха 200 студенти от всички страни-членки на ЕС.
– Тотьо Бонев, Диляна Парушева и Мелих Исуфов от специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ – ментори на ученическите отбори, които завоюваха призови места в 10-то издание на конкурса за креативни умения „Варна Спагети инженеринг“.

В рамките на проекта „Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ „Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ само преди дни се дипломираха и първите студенти, които се обучаваха в създадените по проекта магистърски програми „3D технологии за проектиране и производство“ и „Екотехнологични системи в индустрията“. Университетът има своите първи „инженери по адитивни технологии“ и „магистри по екотехнологични системи, каза деканът на Архитектурния факултет доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец.

Кариерната борса е финалният етап, който предоставя възможност за студентите да се срещнат с експерти на най-големите компании във Варна, сред които „Солвей Соди“ АД и „Хидрострой“ АД.

Представителите на бизнеса предложиха на студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ възможности за стипендия и отправиха покана за провеждане на платен стаж. Кариерната борса е част от дейността на университета за подкрепа на студентите в тяхната професионална реализация и за установяване на трайни връзки между образованието и бизнеса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments