Кардиолог пред Искра.бг с важни препоръки за поддържане на сърцето през зимата

6
33154
Лекар, кардиолог, сърдечни заболявания
Лекар, кардиолог, сърдечни заболявания. Снимка: Pixabay

Зимният сезон е време, когато здравето на сърцето може да бъде подложено на по-големи предизвикателства поради студа и инфекциите, свързани с тях. За да поддържате сърцето си здраво и функциониращо, трябва да обърнете специално внимание на някои важни здравословни навици.

Д-р Диян Господинов
Д-р Диян Господинов. Снимка: Искра.бг

По темата разговаряхме с кардиолога д-р Диян Господинов, началник на Интензивен кардиологичен сектор в голяма многопрофилна болница в Бургас. Ето неговите съвети към пациентите:

Посещение при кардиолог преди началото на сезона – Започнете с правилния старт, като посетите своя кардиолог преди началото на зимния сезон. Той ще оцени състоянието на вашата сърдечно-съдова система и ще ви предостави съвети и насоки за поддържане на оптимално здраве.
Неглижирайте симптомите – Ако усетите болка или стягане в гърдите, задух, лесна умора или отоци по долен крайник, не ги пренебрегвайте. Свържете се със своя кардиолог за консултация. Ранната диагностика и лечение могат да спасят живота ви.
Контрол на кръвното налягане – Поддържайте редовно измерването на кръвното налягане и спазвайте терапията, предписана от лекаря ви. Високото кръвно е рисков фактор за сърдечните заболявания, затова контролът му е от решаващо значение.
Физическа активност – Упражнявайте се поне 5 пъти седмично по 30 минути с умерено темпо. Активността подобрява циркулацията и физическата способност. Ако не можете да тренирате на открито, разходките със същото темпо.
Защита от респираторни инфекции – Ваксинацията срещу грипа е важна мярка за предпазване от инфекции, които могат да натоварят сърцето. Грипът може да доведе до сърдечни проблеми, затова бъдете внимателни и се грижете за своето здраве.
Обличайте се многослойно – Носете няколко слоя дрехи, за да запазите топлината на тялото. Този метод създава ефективна изолация и ви предпазва от студеното време.
Избягвайте алкохола, цигарите и кофеина – Тези вещества могат да натоварят сърцето и кръвоносните съдове. Оптимизирайте консумацията им или ги избягвайте напълно.
Предпазване от прегряване – Прегряването може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и намалено кръвно налягане, което е опасно за сърцето. Поддържайте оптимални температури в помещението си и избягвайте прекомерно топлите облекла.
Здравословна диета – Включете плодове и зеленчуци в дневния си хранителен режим и намалете приема на сол. Предпочитайте пълнозърнести храни и избягвайте мазнините.
Хидратация и добър сън – Пийте достатъчно течности, дори и през студените месеци. Хидратацията е важна за сърдечното здраве. Също така, създайте условия за качествен нощен сън, който е важен за общото ви здраве.

Здравето на сърцето носи ключово значение през цялата година, а зимният сезон може да представлява допълнителни предизвикателства. Спазвайки тези съвети, вие можете да ги възприемете и като стъпки към по-здрав и активен начин на живот.

Абониране
Известие от
guest

6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Жоро .
Жоро .
5 месеци по-рано

Умни съвети остава само да ги спазваме.

Запознат
Запознат
5 месеци по-рано

Този тутманик едвам си взема изпита за специалност по Кардиология.

Васил М.
Васил М.
5 месеци по-рано

Един прекрасен лекар.
След като обиколих всички кардиолози, точно той ми помогна.
Благодара ви докторе и за човешкото отношение.
Да сте много здрав за да продължите да помагате!

Донка
Донка
5 месеци по-рано

За ваксинацията срещу грипа и многослойното навличане на дрехи– не съм съгласна!

Доволен
Доволен
5 месеци по-рано

Моя кардиолог Много добар лекар.
Да е живи здрав доктора

Вълева
Вълева
5 месеци по-рано

Страхотен доктор и човек!
С грижа и внимание към
пациентите!
Да е жив и здрав!