Капките „Вигантол“ не могат да се намерят в аптеките

0
17505
Бебе
Снимка: Pixabay

Капките „Вигантол“ на немската фирма „Мерк“ са сред медикаменти, които педиатрите изписват още на първата консултация на бебето след раждането. Това е витаминен препарат, който съдържа холекалциферол или казано по друг начин – съответства на витамин D3. Обикновено тялото си го получава от слънчевата светлина, но през зимата това за кърмачетата е по-трудно и заради това им се предписва като добавка.

Вигантол
Снимка: Wikimedia Commons

Пеленачетата получават „Вигантол“ от втората седмица след раждането им до края на първата им година. Дава им се от една до две капки на ден. Препоръчителни са допълнителни дози „Вигантол“ през втората година от раждането им, особено през зимните месеци.

Преди десетилетие американско педиатрично проучване отчете, че е желателен приемът на витамин D и през юношеството. Според него недостигът може да причини нарушения при функционирането на имунната система или да увеличи риска от някои заболявания като високо кръвно налягане, псориазис или сърдечносъдови проблеми.

„Вигантолът“ не е наличен

За съжаление капките „Вигантол“ напоследък се намират изключително трудно. Журналист на Искра.бг ги потърси в няколко големи бургаски и софийски аптеки. Навсякъде отговорът на фармацевтите беше, че не е имало зареждане от няколко месеца и не се знае кога ще има отново в наличност.

„Възможно е да няма ново зареждане. На пазара има други еквиваленти“, отговориха те и уточниха, че го няма в цялата страна.

Препаратът не може да се намери и онлайн. Аптекарите не знаят защо той е спрян. По думите им – „никой не им е давал обяснение“. Но майки споделят подозренията си в социалните мрежи, че целта е да се купува по-скъп заместител. Капките „Вигантол“ струваха между 2,50 и 3 лева, а тези на други фирми – между 15 и 20 лева.

„Вигантолът“ е със спрян внос, заради вредна пластмаса в капачките. А и има някакъв проблем с договора на производителя. Доколкото се знае „Вигантол“ ще бъде върнат на българския пазар през юли“, твърди майка във Facebook, която работила във фармацевтичен склад.

Припомняме, че през 2010 г. въпросният продукт отново беше изтеглен по желание на немската фирма – производител. Тогава причината беше замърсяване, при което веществото от капкомера влиза в реакция с препарата.

„Преди един месец се обадих на фирмата производител. Казаха, че има проблем с доставката, чисто логистичен и скоро пак ще има „Вигантол“ по аптеките“. В началото на юли ми казаха, че очакват проблема да се реши“, написаха майки, които са се свързали с „Мерк“.

От форумите става ясно, че „Вигантол“ може да бъде закупен от съседни страни – Македония, Сърбия или Румъния.

Защо витамин D е важен за децата?

Витамин D е от съществено значение за правилното формирането на костите, мускулната функция, растежа и развитието. Той влияе върху дейността на нервната и на имунната система, както участва в образуването и растежа на нови клетки. Също така е от съществено значение за здрави зъби.

Дете
Снимка: Pixabay

Естественият източник на витамин D е слънчевата светлина. Той може да се добавя и чрез специална диета, богата на витамин D, или да се приема под формата на капки и капсули.

Кои храни съдържат витамин D?

Високо съдържание на витамин D има в яйцата, но се среща и при мазните риби (сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон) и някои меса (говеждо, черен дроб). Източник на витамина са гъбите, но може да получен от кисело и прясно мляко, зърнени храни, тофу или портокалов сок. Рибеното масло също е източник на така ценния витамин.

Диета
Снимка: Pixabay

В какво се проявява недостигът на витамин D?

Недостигът на витамин D води до понижаване на нивата на калций, което може да е причина за по-голяма заболеваемост или умора. Децата могат да развият рахит. Той е изключително важен за черепните кости и за зъбния емайл. Витамин D също играе важна роля за предотвратяване на депресия или диабет.

Витамин D също е от съществено значение за бременни жени, чиято липса може да доведе до преждевременно раждане.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от