Капитан Живко Петров е освободен от поста директор на „Морска администрация“

0
22
Капитан Живко Петров
Капитан Живко Петров. Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Архив

Капитан Живко Петров е бил освободен от длъжност директор на „Морска администрация“. На негово място е бил назначен капитан Венцислав Иванов. Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев след заседанието в Министерския съвет по-рано днес.

Припомняме, че министър Алексиев даде още подробности за операцията около изтеглянето на заседналия кораб „Vera Su“ край Камен бряг. Той напомни, че вчера е бил на място и се е запознал лично със ситуацията. По думите му има сформиран кризисен щаб и всичко е под наблюдение.

„Установих една сериозна неадекватност, това е най-леката дума. Затова със своя заповед освободих изп. директор на „Морска администрация.“

Транспортният министър обясни още, че горивото на кораба е било източено и че няма информация за сериозно изтичане на торове в морето. Състоянието на кораба се наблюдава ежечасно и има съставен план за евакуация, ако времето се влоши.

„В момента се работи по пет сценария за безопасно извеждане на кораба, установен е контакт с три салвьорски компании, които в момента работят по план. Същевременно се разработва вариант и товарът да бъде изнесен с хеликоптери“, заяви Алексиев, цитиран от „БНТ“.

Министърът определи поведението на институциите като „неадекватно“. Според него това е саботаж срещу държавата.

„Имайте предвид, че аз докато съм министър и представител на държавата, няма да позволя саботажи към държавата, няма значение дали са с политически, лобистки или търговски интереси. Няма да позволя саботаж и на администрацията към държавата“, бе категоричен Алексиев.

Същевременно акцията по изтеглянето на заседналия кораб е временно спряна заради лошото време. Докато обстановката се успокои, трябва да се намери подходяща баржа, на която да бъдат прехвърлени поне още 500 кубика от азотния тор, така че да стартира същинската акция. Първият опит товарът да бъде прехвърлен на друг кораб приключи с неуспех, тъй като част от опасния товар се разсипа в морето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments