Кънев: Намерението на Денков да подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие, е достойно за уважение

0
14
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Скрийншот от видео на "Продължаваме промяната"

Достойно за уважение – така анализаторът Евгений Кънев определя намерението на премиера акад. Николай Денков да подаде оставка, ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не осъди полицейското насилие по време на футболния протест. В публикация във Facebook той коментира още:

„Намерението на Денков да подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие по време на футболния протест, е достойно за уважение. Това е поведение на европеец и можем само да се гордеем, че най-после имаме такъв премиер след 17 години в ЕС.

Същевременно съм далеч от илюзията, че това поведение ще бъде оценено от повечето партии и техния електорат. Защото просто не са европейци в културния и ценностния смисъл. Защото в техния манталитет „власт не се дава току-така“ и не е мъжкарско да се огъваш. Апропо, точно каквото поведение показва самият вътрешен министър.

Това е par excellence – пряк сблъсък на двата архетипа, които водят цивилизационна битка на територията на родината кой ще надделее – вероятно още от Освобождението. Алеко срещу Бай Ганьо. Европа срещу Евразия. И докато нашите елити до 1944 г определено са били европейски, оттогава насам та до ден днешен Евразия шества победоносно в публичното пространство. И вместо с боди ленгуидж ни впечатлява с боди позьорство и …каруцарски език.

Този архетип го наблюдаваме в изчистен вид и в самия БФС дал повод за протеста – 24 карата гьонсуратлък. Може футболът ни да пробива нови дъна, но ти да се клатушкаш почерпен на екрана, да щракаш с пръсти в чалга оргии и да си ербап пред общественото недоволство – за твоята работа уж в полза на самото общество. Защото си “мъж” и не може да изпускаш властта току-така за подигравка на твоя Ербап архетип.

Но само до момента, докато не ти се обади някой по-голям ербап от теб, който вероятно те е назначил. Тогава бързо се вразумяваш и мъжкарството изчезва, защото то е само, когато трябва да газиш надолу – за да лазиш нагоре други качества се изискват. Келепир има в тая работа, ей!

Не ми се иска да се съглася с един приятел, който казва, че на фона на другите министри, шефът на МВР сякаш е друг антропологичен вид. Но това май пролича от гърбовете на тези зад него.

Представяте ли си – твоят шеф по Конституция ти иска оставката, а ти – вместо да я подадеш или извиниш (най-болезния акт за един евразиец) – започваш да се оплакваш публично от човека, който уж ти е предложил поста?!? Но междувременно си служил на гърбовете, които уж не са ти предлагали поста. Защото тях не можеш да газиш.

Е, и в джунглата също е така – моделираш поведението си според мускулите на тези срещу теб…“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments