Кандидатът на ГЕРБ за шеф на ЦИК е бивш конституционен съдия

0
342
Заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов
Снимка: ГЕРБ

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева е предложението на ГЕРБ за нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, цитиран от „Дневник“. Днес е последният срок, в който партиите могат да посочат новите членове на комисията.

Цветанов смята, че Стова ще бъде гарант за изборния процес, изхождайки от биографията й. По думите му тя е работила близо 40 години като юрист и „е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система“. От 1996 г. тя работи като съдия във Върховния административен съд (ВАС). Мандатът на Стоева в Конституционният съд изтече през ноември, тя е избрана от съдийската квота. Стоева беше един от шесте конституционни съдии, които решиха, че Делян Пеевски може да се върне, като депутат в парламента, след като подаде оставката си, като шеф на ДАНС.

Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров са останалите предложения на ГЕРБ. Баханов, Бойкинова и Ганчева и сега са членове на ЦИК. Сегашният говорител на ЦИК Александър Андреев бе избран от квотата на БСП.

„Ние винаги сме възприемали идеята, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опита, а не от хора, които да бъдат угодни за дадени политически сили“, обясни Цветанов.

Цветанов още заяви, че от партията номинират Мирослав Джеров, който към настоящия момент е адвокат по гражданско право.

„Той е син на известния политик и юрист Александър Джеров. Кандидатурата на политолога и преподавател в Софийския университет Димитър Димитров е предложение от Асоциацията на политолозите в България. Той е едно разпознаваемо лице, доказал се в отстояването на принципите за изборния процес“, добави Цветанов.

„Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК. Това съобщиха депутатите от „Обединени патриоти“ Борис Ячев (ВМРО) и Искрен Веселинов (НФСБ). Доц. Таня Йосифова е номинация на НФСБ. Тя е дългогодишен юрист и с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право, преподавател в УНСС, Югозападния университет, в Академията на МВР. Кандидатурата на ВМРО Бойчо Арнаудов в момента е член на ЦИК. Така „Атака“, остават без представителство в комисия, като досега имаха двама – заместник председателят Мария Мусорлиева и Владимир Пенев.

По-късно днес и от БСП ще обявят предложенията си. Очаква се те да имат общо шестима членове в комисията, като също ще се запазят част от сегашните. По непотвърдена информация сред имената е доц. Таня Цанева, а новите номинации са Николай Николов, Силвия Дюкенджиева, Емил Войнов, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

Цветан Цветанов намекна, че социологът Юрий Асланов също ще е сред предложените от БСП имена. Цветанов го нарече „стъкмистик“.

Днес се очакват и предложенията на ДПС. Те най-вероятно ще бъдат сегашните им членове Севинч Солакова, която е секретар на ЦИК и Ерхан Чаушев. Така ДПС ще имат с човек по-малко – Метин Сюлейман.

Реформаторския блок, които също имат право на член в новия ЦИК, тъй като имат един евродепутат, ще бъдат представлявани отново от Ивайло Ивков.

Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с представител на ЦИК на коалиция „България без цензура“, която има двама евродепутати – Ангел Джамбазки (ВМРО) и Николай Бареков („Презареди БГ“). Заместник-председателят ВМРО Искрен Веселинов коментира, че няма да се възползват от това право.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments