Кандидат-депутат се призна за виновен, шофирал след употреба на кокаин

0
35
Кокаин
Снимка: Pixabay

Софийски градски съд /СГС/ одобри споразумение, с което обвиняемият Чавдар Бахчевански /Ч.Б./ от партия „Възраждане“ се признава за виновен в извършването на престъпление по чл. чл. 343б, ал. 3 от НК, съобщиха от правното ведомство. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, „глоба“ в размер на 500 лева и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 1 година.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Съдът прие, че в хода на разследването са събрани доказателства, които подкрепят самопризнанието на обвиняемия, че на 10.09.2022 г. около 19:45 часа, в Пловдив е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество кокаин. Решаващият съдебен състав счете, че постигнатото споразумение е в съответствие със закона и морала, поради което с определение го одобри.

Разследването е започнало като бързо производство в 06 РУ при ОДМВР-Пловдив под ръководство и надзор на Районна прокуратура–Пловдив. В хода на разследването е било установено, че Ч.Б. е регистриран като кандидат за народен представител в изборите за народни представители, насрочени на 02.10.2022 г. Поради това делото е изпратено на СГП, където е прието по компетентност.

Съгласно чл. чл. 35, ал.4 от НПК на Софийски градски съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления, извършени от лица с имунитет и съответно компетентна да проведе разследванията по тези дела е Софийска градска прокуратура. Разследването е възложено на следовател в отдел „Следствен“ на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал.1, т. 2 от НПК, според която за престъпления, извършени от лица с имунитет, разследването се провежда от следовател. Ч.Б. е привлечен като обвиняем след като имунитетът му е бил снет по предвидения в закона ред.

Определението на съда е окончателно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments