Канцлерът Шолц: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген

0
76
Канцлерът Олаф Шолц и акад. Николай Денков
Канцлерът Олаф Шолц и акад. Николай Денков. Снимка: Министерски съвет

„България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген.“

Това увери германският канцлер Олаф Шолц по време на разговор с премиера акад. Николай Денков в Брюксел. Министър-председателят ни се срещна на четири очи и с финландския си колега Петери Орпо, който също заяви, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген.

Акад. Денков запозна партньорите с фискалната картина в България, ниския външен дълг и ниския дефицит.

„Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.“, потвърди той относно еврозоната.

В рамките на Европейския съвет в Брюксел премиерът акад. Денков обсъди приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от „Обнови Европа“. Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония – Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също дадоха своята подкрепа за влизането на България в еврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници. Акад. Денков припомни, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение.

Във връзка с постигнатото съгласие в Съвета за подкрепата за Украйна, премиерът акад. Денков изрази удовлетворение от крайния резултат.

„Хубаво е да бъдем единни. Нямаше разнобой по важните теми“, отбеляза министър-председателят и изтъкна приноса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments