Канадски медии: Трюдо ще състави следващото правителство

0
7
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: Facebook

Няколко канадски медии прогнозират, че Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо ще успее да състави следващото правителство след края на силно оспорваните избори срещу опонента му от Консервативната партия Ерин О’Тул.

Гласовете все още се преброяват, но Трюдо трябва да сформира друго правителство на малцинствата, както изглежда от предварителните прогнози. За да спечели мнозинство, една партия трябва да си осигури 170 места в парламента. Либералите, начело с Трюдо заеха 155 от общо 338 места.

Изпращате ни обратно на работа с ясното задължение да помогнем на  Канада да се справи с тази пандемия и да я изведен към по-светлите дни. Приятели, точно това сме готови да направим.“, заяви Трюдо по време на обръщение към своите привърженици, отправено по-рано днес от Монреал.

Предвид големия брой часови зони в различните части на страната, избирателните секции се затваряха в предварително определени часове до късно вчера. Все пак, избирателите, които бяха по-назад на опашките с чакащи, също ще имат право да упражнят правото си на вот.

Трюдо призова за предсрочни избори в средата на август, едва 2 години след началото на управлението на своето правителство на малцинството. Той изрази надежда, че подходът му за справяне с пандемията ще му помогне да спечели мнозинство. Въпреки това благоприятните социологически прогнози за победа на Трюдо неочаквано смениха посоката си, като през последните дни О’Тул от Консервативната партия също успя да си осигури завидна подкрепа.

Пандемията от COVID-19, климатичните проблеми, достъпността на жилищата и контролът върху оръжията са сред основните проблеми, които вълнуват избирателите. Въпреки това много от тях смятат, че не сега е моментът за нови избори. Политически експерт сподели пред CNN, че провеждането на предсрочни избори през лятото по време на глобална пандемия действително е породило недоволство у много граждани. По време на предизборната кампания О’Тул атакува Трюдо по начин, необичаен за канадската политика. Той заяви:

Всеки канадски гражданин е срещал поне един човек като Джъстин Трюдо в живота си – привилегирован, с много права и винаги стремящ се да е първи. Той направи всичко възможно да остане първи и за тази цел реши да свика скъпоструващи и ненужни избори по време на пандемия. Това не е лидерство, това е личен интерес. И това са действията на Джъстин Трюдо през цялото време.

Трюдо реагира по подобен начин, коментирайки опонента си: „Ще позволя на него, приближените му и движението против ваксините да продължат да ме нападат и ще остана фокусиран върху проблемите на гражданите.“

Въпреки усилията на кандидатите да вдъхнат доверие сред избирателите и да им покажат, че наистина са ангажирани с належащите проблеми, в страната отново се надига вълна от противоречия в обществото, подобно на ситуацията в САЩ, особено по отношение на наболели теми като климатичните проблеми, правото на аборт, контрола на оръжията и други. Това си личи особено ясно и по отношение на пандемията, като този въпрос разпали яростта на определен кръг граждани, които противопоставят на някои ограничителни мерки като носенето на маска и  идеята за задължителна ваксинация. По-рано гневни демонстранти си позволиха да атакуват Трюдо по време на предизборно събитие в Онтарио.

Настоящите избори включва шест федерални партии. Докато Трюдо и О’Тул вероятно са единствените лидери, способни да съставят правителство, Джамит Сингх – лидер на „Нова демократична партия“ може да задържи баланса на силите в парламента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments