Канадската полиция претърсва провинция Саскачеван за заподозрени в масово убийство

0
22
Издирвани
Издирвани. Снимка: Saskatchewan RCMP, Facebook

Канадската полиция претърсва обширната провинция Саскачеван за двама заподозрени, за които се смята, че са намушкали до смърт 10 души в местна общност и град наблизо в едно от най-смъртоносните масови убийства в историята на страната, предава „Асошиейтед прес“.

Заподозрените са ранили 15 души в поредицата от атаки с нож, които накараха нацията на Джеймс Смит Кри да обяви извънредно положение и силно разтърсиха жителите на близкото село Уелдън. Уелдън Руби Уъркс, който се намирал близо до една от жертвите, сподели:

„Никой в ​​този град никога повече няма да заспи. Те ще бъдат ужасени да отворят вратата си.“

Междувременно полицията съобщи, че превозно средство, в което са се возели двамата заподозрени, е било забелязано в Реджина, на около 335 километра (208 мили) южно от общностите, където са извършени намушкванията. Шефът на полицията в Реджина Евън Брей заяви късно снощи, че все още вярват, че заподозрените са в Реджина. Кралската канадска конна полиция написа в Twitter:

„Ако сте в района на Реджина, вземете предпазни мерки и помислете за подслон на място. Не напускайте сигурно място. Не се приближавайте към съмнителни лица. Не качвайте туристи на стоп. Докладвайте за подозрителни лица, спешни случаи или информация на 9-1-1. Не разкривайте местоположенията на полицията.“ 

Заподозрените са идентифицирани като Деймиън Сандерсън, 31 и Майлс Сандерсън, 30. Ронда Блекмор, помощник-комисар на RCMP в Саскачеван, заяви:

„Ужасяващо е това, което се случи в нашата провинция днес.“

Той добави, че има 13 местопрестъпления, където са открити починали или ранени хора. Блекмор уточни, че някои от жертвите изглежда са били набелязани от заподозрените, но други изглежда са били нападнати на случаен принцип. Тя не можа да посочи мотив, но шефът на Федерацията на суверенните местни нации даде изявление, в което се предполага, че намушкванията може да са свързани с нарко-схеми.

Избраните лидери на трите общности, които съставляват James Smith Cree Nation, включително Chakastaypasin Band и Peter Chapman Band, обявиха местно извънредно положение и отвориха два центъра за спешни операции. Шефът на Chakastaypasin Калвин Сандерсън, който не е свързан със заподозрените, издаде, че всички са били засегнати от трагичните събития.

„Те бяха наши роднини, приятели“, коментира Сандерсън за жертвите:

„Доста е ужасно.“

Началникът Боби Камерън от Федерацията на Суверенни коренни нации заяви:

„Това е унищожението, пред което се изправяме, когато вредните незаконни наркотици нахлуят в нашите общности и изискваме всички власти да приемат указания от началниците и съветите и техните членове, за да създадат по-безопасни и по-здрави общности за нашите хора.“

Сред 10-те убити жертви е Лана Хед, която е бивша партньорка на Майкъл Брет Бърнс и майка на двете им дъщери. Пред телевизионната мрежа на аборигенските народи Бърнс комнтира:

„Болно ми е как затворът, наркотиците и алкохолът могат да унищожат много животи. Наранен съм от цялата тази загуба.“ 

Миналия май Saskatchewan Crime Stoppers издаде списък за издирване, който включваше Myles Sanderson, пишейки, че той е „незаконно на свобода“.

Атаката е сред най-смъртоносните масови убийства в историята на Канада. Най-смъртоносното вилнение с оръжие в историята на Канада се случи през 2020 г., когато мъж, маскиран като полицай, застреля хора в домовете им и подпали пожари в провинция Нова Скотия, убивайки 22 души. Мъж използва микробус, за да убие 10 пешеходци в Торонто през 2019 г. Но масовите убийства са по-рядко срещани в Канада, отколкото в Съединените щати.

Смъртоносните масови намушквания са по-рядко срещани от масовите стрелби, но се случват по целия свят. През 2014 г. 29 души бяха нарязани и намушкани до смърт на гара в югозападния китайски град Кунмин. През 2016 г. масово намушкане с нож в заведение за хора с умствени увреждания в Сагамихара, Япония, доведе до смъртта на 19 души. Година по-късно трима мъже убиха осем души в превозно средство и нападение с нож на Лондонския мост.

Дорийн Лийс, 89-годишна баба от Уелдън, коментира, че тя и дъщеря ѝ са си помислили, че са видели един от заподозрените, когато рано сутринта в неделя по нейната улица се появява кола, докато дъщеря й пие кафе на палубата си. Лийс разказа, че мъж се приближил до тях и казал, че е ранен и има нужда от помощ. Но по думите на Лийс мъжът скочил и изтичал след дъщеря ѝ, която казала, че ще се обади за помощ. Тя допълни:

„Той нямаше да покаже лицето си. Имаше голямо яке върху лицето си. Попитахме името му и той някак измърмори името си два пъти и пак не можахме да го разберем. Той каза, че лицето му е толкова наранено, че не може да го покаже.“

Жената сподели, че мъжът е бил сам и „някак малко колеблив“.

„Проследих го малко, за да видя дали ще се оправи. Дъщеря ми каза: „Не го следвай, върни се тук.“

Жителите на Уелдън са идентифицирали една от жертвите като Уес Петерсън. Руби Уъркс разказа, че 77-годишният вдовец ѝ е като чичо.

Сринах се и се свлякох на земята. Познавам го от малко момиченце“, сподели тя, описвайки момента, в който е научила новината. Тя разказа, че той обича котките си, гордее се с домашното си сладко от саскатун и често помага на съседите си.

„Той не е направи нищо лошо. Той не заслужаваше това. Той беше добър, сърдечен човек.“

Жителят на Уелдън Робърт Ръш също описва жертвата като нежен, овдовял мъж на около 70 години.

„Той не би наранил и муха“, каза той и допълни, че възрастният внук на Петерсън е бил в мазето по това време и се е обадил на полицията.

В църквата Weldon Christian Tabernacle събранието започна редовната си неделна служба, като изрече специална молитва към жертвите и техните семейства. А в James Smith Cree Nation, смесен магазин, който служи и като бензиностанция, се превърна в място за събиране на членове на общността, които се поздравиха със сълзи и прегръдки. Табела на вратата гласеше:

„Поради опасения за безопасността на нашата общност ще останем затворени до второ нареждане.“

Издирването на заподозрените беше извършено, докато фенове се спускаха в Regina за годишния мач с разпродадени билети в Деня на труда между Саскачеван Раурайдърс от Канадската футболна лига и Уинипег Блу Бомбърс.

Полицейската служба на Regina заяви в съобщение за новините, че с помощта на Mounties работи на няколко фронта, за да локализира и арестува заподозрените и „е разположила допълнителни ресурси за обществена безопасност в целия град, включително футболния мач на стадион Mosaic“.

Сигналът, издаден за първи път от Мелфорт, Саскачеван RCMP около 7 сутринта, беше удължен часове по-късно, за да обхване Манитоба и Алберта, тъй като двамата заподозрени останаха на свобода.

Здравните власти на Саскачеван казаха, че множество пациенти са били лекувани на няколко места. В имейл говорителката на властите Ан Линеман заяви:

„Издадена е покана за допълнителен персонал, който да отговори на наплива от жертви.“

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в изявление, че „е шокиран и съсипан от ужасяващите атаки“. Трюдо коментира:

„Като канадци, ние скърбим с всички, засегнати от това трагично насилие, и с народа на Саскачеван.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments