Кампания „5 минути за Здраве“ в Плевен – безплатни изследвания и превенция на рака на белия дроб

0
150
Кампания "5 минути за ЗДРАВЕ"
Кампания "5 минути за Здраве". Снимка: РЗИ-Плевен

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината в центъра на града /пред заведение Coffeepoint Garden/, площад Свобода15, на 13 юни от 11:00 до 15:00 часа. Те са част от кампанията „5 минути за Здраве“.

Инициативата, която до края на годината ще се реализира в още 8 града на страната, има за цел превенция на рака на белия дроб и отказване от тютюнопушенето.

Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично изследване. Резултатите се изписват на екран и могат да бъдат изпратени на имейл. Ще бъдат отчитани показатели като: ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функцията на бели дробове /спирометрия/, температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация /насищане на кръвта с кислород/. Резултатите ще бъдат коментирани от лекар пулмолог, както и ще бъде представена информация за превенцията на рака на белия дроб и рисковете от тютюнопушенето.

Ракът на белия дроб е най-често срещаният вид рак в света. Всяка година в резултат на това заболяване умират повече хора, отколкото от рака на гърдата, колоректалния карцином и рака на простатата взети заедно. В световен мащаб от заболяването умират 1 590 000 души, като годишно се диагностицират 2,2 млн. души, което е 11,4% от всички случаи на рак. Данните сочат, че 64% от диагностицираните случаи с болестта са в напреднал стадий.  Един от рисковите фактори за развитие на онкологичното заболяване е тютюнопушенето, което е свързано с приблизително 80% от всички диагностицирани случаи. Други рискови фактори са замърсената околна среда и въздух, излагането на радон и азбест, наличие на заболяване на белия дроб, като белодробна туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест.

Болницата в Плевен организира безплатни прегледи за туберкулоза

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments