Камиони са блокирани на ГКПП „Капитан Андреево“ заради проблем със системата с ПОС терминалите на Агенция „Митници“

1
374
Блокирани товарни автомобили
Блокирани товарни автомобили. Снимка: Искра.бг

Стотици товарни автомобили са блокирани на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи източник на Искра.бг. Причината – след полунощ системата с ПОС терминалите, използвана от Агенция „Митници“ и от служителите на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/, е спряла да работи. Проблемът е на национално ниво.

Припомняме, че от 2015 година всички разплащания, свързани с пътни такси и разрешителни режими за преминаване на камиони през граничните пунктове, се осъществява единствено чрез ПОС терминал. Целта на нововъведението беше да се ускори процесът по обработка на товарните превози и да се премахнат корупционните практики.

„Служителите на БАБХ приемат плащане на ръка. Има я тази възможност. Камионите обаче трябва да преминат през Агенция „Митници“ и това спъва целия процес.“, обясни запознат с казуса пред Искра.бг.

Представители от различни институции коментират помежду си какво може да е предизвикало днешния срив и отбелязват, че и преди е имало подобни. Сред водещите версии са профилактика, актуализация на софтуера, смяна на програмата, срив в системата на национално ниво, хакерска атака от чужбина, като някои предполагат – от Русия. Въпрос на време е проблемът да бъде отстранен.

Около 02:30 часа на пункта са пристигнали заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и депутатът Константин Бачийски, които са направили обиколка, като същевременно им е било докладвано за казуса със системата. Те са уверили, че ще направят каквото им е по силите, за да помогнат.

Въпреки случващото се няма хаос и напрежение на ГКПП „Капитан Андреево“. Шофьорите разбират ситуацията, стоят по превозните си средства и изчакват техническата неизправност да бъде отстранена.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Иван
Иван
8 месеци по-рано

Нека и министъра да остане да почака в някои камион.само около 100 часа се чака…шофьорите разбират ситуацията …