Камерун се превръща в предпочитана страна за чуждестранни риболовни кораби

0
5
Рибарско селище, Камерун
Снимка: Pixabay

Край бреговете на Западна Африка „Трондхайм“ е позната гледка. Това е кораб с размерите на футболно игрище, който обикаля водите от Нигерия до Мавритания, превозвайки тонове скумрия и сардини, като плава под червения, жълтия и зеления флаг на Камерун. Освен флага обаче на борда на „Трондхайм“ няма почти нищо камерунско. Навремето плавателният съд е бил известен под името „King Fisher“ и е плавал под флага на карибската държава Сейнт Винсент и Гренадини. След това преминава към Грузия, бившата съветска република. Едва през 2019 г. той започва да носи знамето на Камерун.

„Трондхайм“ е един от няколкото плавателни съда под нов флаг в рамките на разрастващия се риболовен флот на Камерун, които са сменили имената си и били са обвинени в незаконни дейности в морето. Понастоящем, според разследване на „Associated Press“, 14 от тези кораби са собственост или се управляват от дружества, базирани в държави – членки на Европейския съюз като Белгия, Малта, Латвия и Кипър.

През последните години Камерун се превърна в една от няколкото страни, в които се прилага широко критикуваната система на „удобните флагове, при която компаниите могат срещу заплащане да регистрират корабите си в чужда държава, въпреки че няма връзка между плавателния съд и държавата, под чийто флаг той плава. Корабите трябва да спазват споразуменията за риболов на съответната държава с други страни, но експертите твърдят, че слабият надзор и правоприлагане на риболовните флоти в страни с отворени регистри като Камерун предлагат на корабните компании „завеса“ на секретност, която им позволява да прикриват операциите си.

Експертите разкриват още, че тази секретност подкопава и глобалните опити за устойчиво управление на риболовната индустрия и застрашава поминъка на милиони хора в региони като Западна Африка. Камерунски високопоставени служители твърдят, че всички кораби, които плават под флага на страната, са законно регистрирани и спазват всички нейни закони, но регулаторни органи в Европа наскоро предупредиха страната, че неспособността ѝ да осигури строг надзор над риболовния си флот може да доведе до забрана за внос на риба от страната.

Риболовният флот на Камерун, плаващ под негово знаме, е малък в сравнение с държави като Либерия, Панама или Маршаловите острови, но бързото приемане на знамето на страната от някои корабни компании, обвинени в незаконен риболов, предизвиква тревога.

Това е голям проблем. Не мисля, че Камерун е в състояние да наблюдава тези кораби, които плават под камерунски флаг извън неговите води„, предупреждава Аристид Такукам, биолог и основател на Африканската организация за опазване на морските бозайници – организация с нестопанска цел, базирана в Камерун, която следи за незаконния риболов.

Камерун отдавна е обект на остри критики заради слабия надзор на риболовния си флот. Проучване, публикувано миналата година в списание „African Security“, документира дълбоко вкоренена корупция в министерствата, които контролират риболовната индустрия. През същата година Европейската комисия издаде „жълт картон“ на страната, като я предупреди да предприеме по-строги действия срещу незаконния риболов.

Комисията установи редица недостатъци в системата за надзор, включително факта, че през последните няколко години страната е регистрирала под своя флаг няколко риболовни кораба, някои от които са обвинени в незаконен риболов, което поражда опасения относно способността на страната да контролира и наблюдава дейността на флота си. Ако Камерун не се съобрази с изискванията след първоначалното предупреждение, Комисията има право да му издаде „червен картон“, с което да го включи в списъка на несътрудничещите държави. Наред с това, страната може да получи забрана да внася рибните си продукти на пазарите на ЕС.

Данните от две компании за морско разузнаване – „Windward“ и „Lloyd’s List Intelligence“ също показват ускорен ръст на броя на корабите, които плават под камерунски флаг през последните четири години. През 2018 г. това са били 14 кораба, а тази година броят им е достигнал 129. По данни на фондация „Екологична справедливост“ риболовният капацитет на Камерун сега е 9 пъти по-голям, отколкото преди 2018 г. Въпреки че броят на корабите, плаващи под флага на ЕС, е нараснал, ресурсите за тяхното наблюдение не са се увеличили, показва преглед на бюджетните документи. Те сочат, че бюджетът за контрол и надзор на риболовната индустрия е намалял с 32% от 2019 г. до миналата година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments