Камелия Нейкова: ЦИК трябва да подобри организацията на вота в чужбина

0
22
ЦИК

Централната избирателна комисия /ЦИК/ успя да свърши работата си за 2 месеца, коментира председателят й Камелия Нейкова за „БНТ“ по повод искането за оставка.

„Смятам, че успяхме да организираме провеждането на изборите. Не смятам, че сме се провалили. Има какво да се желае. Аз също смятам, че по отношение на гласуването извън страната, ЦИК трябва да положи максимално усилия при следващи избори, да подобри организацията.“

Нейкова коментира и организацията с приемането на протоколите от секциите извън страната. Според нея от години има затруднение донякъде заради наличието на т.нар. „междинно звено“, „създава се един временен комуникационен пункт, където пристигат всички сканирани протоколи“. Тя добави, че ще бъде анализирано най-вече времето на движение на документите и всичко възможно да се подобри тази част от дейността.

„Да се скъси времето, през което тези документи от съответната СИК постъпват в този временен комуникационен пункт, от него към ЦИК и обратното към секционните комисии“, уточни Нейкова.

Председателката на ЦИК смята, че не трябва да се допуска при следващите избори толкова членове да чакат т.нар. „освобождаване“, за да могат да напуснат изборното помещение. Тя разкри, че са поискали от всички РИК-ове да предоставят подробна информация за обстоятелствата за прекратяване на машинното гласуване, където е имало проблем.

„На фона на всичките 10 561 машини, едва около 0.5%, или 55-56 машини имаха проблем, който не позволи да се гласува с тях и трябваше да се гласува с хартиени бюлетини с тези избирателни секции. Смяташе, че този процент е приемлив. Поискали сме от всички РИК да ни предоставят подробна информация за обстоятелствата за прекратяване на машинното гласуване, където е имало проблем, за да можем да минимизираме такива проблеми за следващите избори. Извън страната всичките 421 машини са работили без проблем“, добави тя.

Според нея не трябва да има две отделни машини при евентуално произвеждане на избори 2 в 1. По думите ѝ ще има опция за отделния вид избор и отделни страници.

„Трябва да се помисли в зависимост от наличните машини за гласуване – 9600 и допълнително 1637, там където има повече избиратели, да има две машини, за да става по-бързо изборният процес. Организацията на избори не е въпрос само на ЦИК. Организацията е въпрос на държавата. Предвидено е съхранението на машините да се извършва съобразно решение на Министерски съвет, но такова за момента нямаме. За момента те се съхраняват в частен склад на летището“, добави тя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments