Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

0
19
Камелия Нейкова
Камелия Нейкова. Снимка: Скрийншот от видео

„Централната избирателна комисия /ЦИК/ има готовност да произведе избори на 2 април“, каза пред депутатите председателят на комисията Камелия Нейкова.

Народното събрание /НС/ изслушва председателят на Комисията Камелия Нейкова във връзка с подготовката за предстоящите парламентарни избори, включително и за резултатите от тестовете за гласуването с хартиена бюлетина. В рамките на вчерашния ден е направен експеримент с гласуване с 3 вида хартия за машини за гласуване, което е минало гладко. От ЦИК считат, че и трите вида, предлагани от БНБ ще свършат работа.

„По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари – 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 – 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна. Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, евентуална дата са произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но 2 април ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да осигури изборите“, разясни председателят на ЦИК.

Калина Константинова репликира председателят на ЦИК, че по този начин няма да се обезпечи възможността за гласуване на машина за всички, които желаят да гласуват по този начин, тъй като на предишния вот на втори октомври за всяка машина са били осигурени по три ролки хартия, вместо по две.

В 14:00 часа днес ръководството на ЦИК ще обсъди готовността за произвеждане на предсрочния вот и с президента Румен Радев. След това се очаква държавният глава да определи датата за изборите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments