Камелия Нейкова: Не е необходимо закупуването на нови машини за изборите

0
24
Машина за гласуване
Машина за гласуване. Снимка: Искра.бг

Не е необходимо да бъдат закупувани нови машини за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. Това съобщи пред „БНТ“ председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Камелия Нейкова. Тя обясни, че страната ни в момента притежава 12837 устройства. Те се намират в същия склад, в който са и от самото начало.

И при тези избори ще бъдат отделени около 400 машини за провеждането на разяснителна кампания. Те ще бъдат предоставени в отделните райони и общини, за да може всеки гражданин, който има желание и нужда да опита гласуването с устройствата предварително, за да няма притеснения за това в деня на изборите.

Към настоящия момент не се налагало и да бъде правено модифициране на софтуера. След като вчера приключи срокът за регистрация на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия има 5 партии и 3 коалиции в условията на неприключила проверка на подписката. До края на деня се очаква ГРАО да върне резултата и в случай, че някоя от тези формации не събере необходимия брой парафи, тя ще трябва да бъде заличена и няма да бъде допусната до вота на 2 октомври.

Нейкова разясни също така, че „Продължаваме промяната“ /ПП/ и „Демократична България“ /ДБ/ имат срок до 27 август да заявят евентуално общо явяване на изборите. Същото се отнася и за промени в състава на регистрирани коалиции – напускане на партия, или вписване на нова такава.

Според предварителните избирателни списъци гласоподователите са 6 милиона и 661 хиляди души. Това са хората, които имат право да гласуват, независимо дали живеят в България, или в чужбина. На този вот няма изискване за уседналост.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments