Камала Харис настоява за повече помощ за гладуващите жители на Газа

0
16
Камала Харис
Камала Харис. Снимка: Wikimedia Commons

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че хората в Газа „гладуват“ и призова Израел „значително да увеличи потока от помощ“ там. Според нея „трябва да има незабавно прекратяване на огъня поне за следващите шест седмици“, което ще „измъкне /израелските/ заложници“.

По-рано представители на Израел не присъстваха на преговорите за примирие в Египет, заявявайки, че „Хамас“ не дава списък на все още живи заложници. От „Хамас“ коментираха пред „BBC“, че не може да го изготви заради израелските бомбардировки.

„На практика е невъзможно да се знае кой е все още жив“, каза д-р Басем Наим, високопоставен представител на „Хамас“.

Предполага се, че екипът на „Хамас“ и посредниците от САЩ и Катар са в египетската столица Кайро за планираните преговори.

Натискът за споразумение за прекратяване на огъня се засили след инцидента в четвъртък край град Газа в северната част на палестинския анклав, където най-малко 112 души бяха убити, когато тълпи се втурнаха към хуманитарния конвой и израелските войски откриха огън.

Говорейки по време на събитие в Алабама в неделя, Харис заяви: „Това, което виждаме всеки ден в Газа, е опустошително. Видяхме сигнали за семейства, които ядат листа или храна за животни, жени, които раждат недохранени бебета с малко или никакви медицински грижи, и деца, умиращи от недохранване и липса на вода. /…/ Както съм казвала много пъти – твърде много невинни палестинци бяха убити.“

Вицепрезидентът подчерта, че „общата ни човечност ни принуждава да действаме“, като повтори ангажимента на президента Джо Байдън „спешно да получи повече животоспасяваща помощ за невинни палестинци в нужда“.

Днес Харис трябва да разговаря във Вашингтон с Бени Ганц, влиятелен член на военния кабинет на Израел, за да обсъдят възможно споразумение за прекратяване на огъня и увеличаване на хуманитарната помощ за Газа. Харис каза, че „има сделка на масата и както казахме, „Хамас“ трябва да се съгласи с тази сделка. Нека постигнем прекратяване на огъня. Нека съберем отново заложниците със семействата им и нека осигурим незабавна помощ на хората в Газа.“

Тя също посочи, че „израелското правителство трябва да направи повече, за да увеличи значително потока от помощ. Без извинения.“

Тя направи коментара си в Селма, Алабама, на събитие, отбелязващо нападението от щатски полицаи срещу демонстранти за граждански права през 1965 г., известно като „Кървавата неделя“.

Израелската армия започна широкомащабна въздушна и сухопътна кампания за унищожаване на „Хамас“, след като въоръжени лица убиха около 1200 души в Южен Израел на 7 октомври 2023 г. и взеха 253 обратно в Газа като заложници. Министерството на здравеопазването на Газа, управлявано от „Хамас“, твърди, че най-малко 30 410 души, включително 21 000 деца и жени, са били убити в Газа оттогава, като около 7000 са изчезнали и 71 700 са ранени.

Д-р Басем Наим, член на политическото бюро на „Хамас“, коментира от Истанбул за „BBC“, че групата не е в състояние да предостави на Израел пълен списък на оцелелите заложници.

„На практика е невъзможно да се знае кой е все още жив заради израелската бомбардировка и блокадата. Те са в различни райони с различни групи. Поискахме прекратяване на огъня, за да съберем тези данни“, каза той и добави: „не можем да приемем никакви предварителни условия“.

Обединеното кралство, САЩ и техните западни партньори смятат подкрепяната от Иран „Хамас“ за терористична организация.

„Хамас е брутална терористична организация, която се закле да повтаря 7 октомври отново и отново, докато Израел не бъде унищожен. „Хамас“ не показа никакво уважение към невинния живот“, каза Камала Харис, настоявайки, че „Хамас“ не може да контролира Газа.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments