„Календар на доброто“ разказва за пандемията

1
238
Календар на доброто
Снимка: dobroto.bg

Броим дните от началото на извънредното положение по календар с добрите инициативи и истории на хора и организации. За идеята за „Календар на доброто“ разказа пред „БНР“ Надя Шабани от Центъра за нестопанско право.

Около календара са се обединили 99 малки и големи организации, които са разказали за над 100 инициативи до момента. Историите са за дарителски кампании, подпомагане с техника на дистанционното обучение на учениците, раздаване на пакети с храна, купуване на лекарства и т.н..

Г-жа Шабани смята, че е важно да се чуят тези истории, защото те показват чувствителността, солидарността и съпричастността на българите към страданието на другите. Те подчертават нуждата да си помагаме, независимо че нямаме много, за да преодолеем кризата заедно.

За нея е важно как ще продължим, когато ситуацията в страната се успокои. Вижда COVID-19 като „голяма възможност за рестарт“ и шанс да преосмислим важното в отношенията между хората. Смята, че би било пропусната възможност ако се върнем там, откъдето тръгнахме.

Инициаторката на календара вижда, че се е върнало и доверието на хората към неправителствения сектор, след като социалните работници са били сред първите, помагащи на първа линия. След отминаването на вируса на Надя Шабани ще ѝ липсва духът на доброто, който преобладава над политически сблъсъци и битовизми в последните два месеца. Вярва, че българите сме добри и ще успеем да съхраним този дух и за в бъдещето.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Донка Петкова
Донка Петкова
2 години по-рано

пандемията показа ,че е останала още много човещина у хората! Доброто ще спаси света!