Какво време ни очаква през септември?

0
19
Есен
Есен. Снимка: Pixabay

Очаква се средните месечни температури през септември да бъдат около нормата, равняваща се между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Това коментираха от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ за „Фокус“. Според прогнозите на синоптиците най-високите температури ще бъдат между 30° и 35°, а най-нискитемежду 3° и 8°, като по-топло ще бъде по Черноморието.

Месечната сума на валежите ще бъде близо и над нормата – за равнините ще бъде между 30 и 50 литра/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 литра/кв.м.

Между първи и десети септември градусите в голяма част от страната, ще бъдат около и под нормата. Очаква се в началото на периода през България да премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток да превали и прегърми. На 3 и 4 септември времето ще бъде сравнително спокойно. От 5-и до 10-и септември през България ще минават атмосферни смущения и на много места се предвиждат валежи.

Между 10-и и 20-и септември температурите ще се вдигнат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Прогнозата през този период е за предимно слънчеви дни. Възможно е преминаването на атмосферни смущения около 13-и и около 20-и септември, когато очакванията са за дъжд. Температурите чувствително ще се понижат.

От 20-и до 30-и септември температурите бавно ще падат. Прогнозите за дъжд са за 22, 25 и през последните дни от месеца. След 25-и септември по високите полета на Западна България ще започнат да се образуват първите слани.

В началото на месеца в столицата Слънцето ще изгрява в 06:51 часа и ще залязва в 20:01 часа. Денят ще е с продължителност от 13 часа и 10 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 07:23 часа и ще залязва в 19:10 часа. Денят ще бъде с продължителност от 11 часа и 47 минути.

В 22:21 часа на 22 септември ще настъпи есенното равноденствие и ще започне астрономическата есен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments