Какво трябва да направим при липсваща екологична норма в талона на колата?

0
250
Автомобили
Снимка: Wikimedia commons

Трябва да извадите нови документи на автомобила си, ако в свидетелството за регистрация (част „Първа“ и част „Втора“) не е посочена екологична норма ЕВРО 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Това става ясно от публикувана информация на СДВР.

През последните седмици стотици собственици на по-стари автомобили са затруднени да докажат екокатегорията на возилото си. Това се налага заради нововъведената формула, по която вече се изчислява „данък МПС“, обясняват от „Дарик“.

При липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на автомобила, уточнват от СДВР. След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел „Пътна полиция“ – СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС – част „Първа“ и част „Втора“ („големия“ и „малкия“ талон). След като преминете с колата през пункта на „Пътна полиция“ – СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.

Ако услугата за смяна на талон се плати през терминал, тя ще струва 20 лева, а ако е през банково гише – 23 лева. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

От СДВР уточняват, че цялата тази процедура е във връзка с годишния данък на МПС. От тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments