Какво трябва да направи човек, ако види самозапалил се автомобил?

0
405
Горящ автомобил
Снимка: 06 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" гр. София, Facebook

Почти всеки един от нас е ставал свидетел на подобни гледки. Какво трябва да направи човек, ако види горящ автомобил (извън случаите на ПТП)?

Честа тема в социалните мрежи е въпроса дали снимащия трябва да гаси, или не. Това често става повод и за спорове в социалните мрежи. Провокирани от горящ автомобил на столичната ул. „Околовръстен път“, от 06 Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. София разпространиха информация как да се действа при подобни ситуации:

Средството за гасене на пожари в начален стадий е праховият пожарогасител, който трябва да бъде наличен във всеки автомобил и който трябва всяка година да преминава на техническа проверка за да се гарантира неговата изправност. Без да изпадаме в подробности, но най-общо казано, началния стадий на един пожар е времето непосредствено след възникване на горенето. По време на движение на МПС, най-вероятните места, където може да възникне пожар са двигателния отсек или инсталацията под таблото на автомобила. Възникне ли пожар по време на движение, водачът трябва да:

  1.  спре максимално бързо по най-безопасния начин – отбивайки в дясно и без да пречи на останалите участници в движението.
  2.  да загаси двигателя
  3. да дръпне ръчната спирачка, и да освободи от скорост.
  4. и тогава може да се започне гасене на възникналото запалване с наличния пожарогасител.

Разбира се, преминаващите също могат да помогнат със своите пожарогасители. От особена важност е максимално бързо да се съобщи на тел. 112, давайки възможно най-точни данни за инцидента. Основно правило е: оператор 112 пръв затваря телефона, не бързайте да го правите вие, възможно е той да има още въпроси за доуточняване.

Но какво може да се случи, ако първоначалните секунди след запалването са пропуснати и пожарът се е развил по подобен на този от снимката начин?

В един момент ако автомобила е оставен на скорост, от възникналите къси съединения в следствие на стопяването на инсталацията той може да потегли на собствен ход.
В следващ момент, от високата температура ще започнат да гърмят гумите на автомобила. Това може да е опасно за хората в близост, тъй като от налягането в гумите може да се разпръснат горящи частици и материали. При нарушаване на херметичността на горивната система е възможно да се разлее горящо гориво и да запали нещо около себе си. И накрая, най-опасният момент е взривяването на бутилката с газ под налягане, последствията от които са доста сериозни.

Изводът от тази кратка лекция е, че ако изпуснете първоначалните секунди след момента на запалването на автомобила, най-правилните действия са обаждане на тел. 112 и отдалечени от горящия автомобил, да изчакате идването на пожарникарите.

Имайте предвид, че докато снимате подобна ситуация, може да изпуснете управлението на автомобила и да предизвикате ПТП, да предизвикате задръстване, което също да е предпоставка за възникване на ПТП, а ако сте пешеходец и снимате, е възможно докато си гледате в телефона да ви блъсне друг снимащ, или гледащ. В такава ситуация, телефона се ползва само за едно: обаждане на тел. 112.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от