Какво ще се случи с COVID пандемията в близките дни? Прогноза на математика Николай Витанов

0
604
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 01 ноември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Започвам с поздрави за Деня на будителите. Тъжно е, че имаме такъв ден – буди се заспал, а не трябва да сме заспали. Тъжно е, че и днес трябва да има хора, които да будят заспалото съзнание на наши сънародници. Тъжно е, но е факт. Нека споменем с добро някогашните будители, да благодарим на сегашните за благородното дело, което вършат и да вървим нататък.

Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.13. Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, но които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия. Знаете, че отдавна ви питам, кое е най-малкото шестцифрено число. Знаете и отговора – 100 000.

Досетихте се вече, защо ви питам така. Това беше начин да ви кажа, че очаквам активните случаи да стигнат 100 000, без хейтърите да ореват Вселената, че ги плаша, душиците нежни мамини. Днес активните случаи са 99 724. Значи, с огромна вероятност нещо ще стане утре с броя на активните случаи. Какво ще стане – каквото очакваме.

Радостната новина не бива да води до отпускане. Здравната система е претоварена технически (трябва бързо да се разкриват нови легла и не само обикновени, но и интензивни такива) и кадрово (не достигат кадри, а тези, които са на първа линия, са силно изтощени от дългата борба).

Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положението ще продължава да е сериозно и през тази седмица.

Положително е обаче, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат. Това говори, че силата на дифузнато разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. С други думи – открива се възможност за пречупване на тенденцията на нарастване на броя на новите случаи. С още по-други думи – открива се възможност да се сбъдне предсказанието ми за вторичния октомврийски пик.

Знаете, че още през септември, когато го предсказвах, казах неофициално на журналисти, че очаквам максималният брой на новите случаи ще достигне 7000 – 7500. Те взеха, че го публикуваха. Това е и една от причините да избягвам да казвам числа. Защото тогава пак имаше рев. Рев до края на Вселената. Някои хора, колкото и да ги будиш, никога няма да ги събудиш.

Днес е денят за коментар на смъртността – нали така, октомври свърши. Помните още гигантският рев срещу мен, когато казах, че смъртността за октомври ще е висока.
В какво ли не ме обвиняваха – даже, че оргазми съм имал като съм говорил за смъртността. Между другото имам дипломи, където пише, че съм държал изпити по дисциплината психология и други, свързани с нея. Тъй че съм добре запознат с Фройд и ми е много весело, когато гледам възрастта и пола на тези, дето говориха за тия оргазми. Но стига закачки, сега по същество.

Числата от статистиката са такива

За смъртността (починали съгласно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) – никакъв коментар, просто числа за информация:

  • починали в края на септември 2021 – 20882
  • починали до днес – 23999
  • починали октомври 2020 (за целия месец) – 441
  • починали за октомври 2021 – 3117
  • Починалите досега за октомври 2021 са 7.06 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Това и очаквах. 7 пъти повече. Помислете малко. В сравнение с миналата година имаме ваксини и 1 400 000 ваксинирани с две дози. И здравна система, която е много по-подготвена – миналия октомври вълната беше практически първата голяма вълна, защото вълната преди нея бе смазана с помощта на НОЩ. Защо смъртността е 7 пъти по-голяма, след като сегашния щам не е по-смъртоносен от предишния? Оставяме настрана политиката – кой как се справя. Какъв е тоя фактор, които доведе до тая смъртност. Ама ваксинираните измирали. Глупости на търкалета. Статистиката показва, че неваксинираните измират, а в страните, където ваксинацията е напреднала, броят на смъртните случаи рязко спадна.

Защо тогава смъртността е висока?

Отговорът е прост – масивната анти-ковид и анти-ваксърска кампания, на която и бе позволено да се вихри. Ето го резултата. И ситуацията хич не е весела, защото ще продължи и през ноември. Как ще продължи? За да няма пак ореваване на Вселената, ето вторият въпрос от викторинката на Витанов. Колко е най-малкото шестцифрено число, разделено на 4. Защо ви питам ли? Ами хрумна ми спонтанно, де да знам защо.

Накрая две неща. Най-напред, се пазете. Има положително развитие, но сме в пиковите стойности на вълната. Спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете – поне 20 секунди. Имайте наум, че разпространението на заразата в страната е дифузно – всички области са с такова разпространение.

Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал – тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане сам след разрешение със SMS) няма да има. Не забравяйте все пак, че това е политическо решение.

С две думи – обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази – стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

Накрая има много въпроси затова, ама наистина ли не са ме избрали за член-кореспондент на БАН. Да, не ме избраха. Никого не избраха. Беше написана една черна страница в историята на българската математика. Докато академици от други науки са убеждавали, че Витанов има заслуги и постижения (което е така, ако не е научните ми показатели нямаше да са най-високи в сравнение с другите кандидати), академици от математическите науки са ми забили нож в гърба, твърдейки, че то приложната математика не било математика, прокарвали са други кандидати и са правили какво ли не срещу избирането на Витанов, виждайки, че шансовете му за избиране са големи. Това е положението. Имам усещането, че тия хора ме третират като роб – длъжен съм да вдигна имиджа на математиката до небесата, длъжен съм да вдигна имиджа на БАН до небесата и да компенсирам неудачните прояви на други от БАН (непрекъснато се говори как се работи без пари и доброволно – да, работя без пари и няколко пъти отказах да ми се плаща, защото не искам да взема и една стотинка от страдащия народ), а като дойде време да признаем постиженията и заслугите – не, робът няма постижения и заслуги, на богата трапеза, която нареди, ще седнат други.

Следствия от това – две места – нула избрани и дълбока пукнатина между приложната и чистата математика в България – хората от гилдията няма бързо да забравят, какво бе сторено с мен и как бяха положени големи усилия да бъде провален изборът ми. Когато се мачкат хората, които се занимават повечко с приложни неща (но не само – я да се опитат да разработят методология, която да дава прогнози за месеци напред с точност като моята. Пък и Витанов също доказва теореми – има ги доста по статиите му), неминуемо ще дойдат тежки дни и за хората, които се занимават само с чиста математика.

С две думи – българска работа. Ей затова не вървим напред. Но Буров добре си го е описал, като е казал кога българинът ще стане велик. Много сме далеч още от величието.

Това е за днес. Нека празникът да е светъл. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Съвсем накрая – имам около 1000 искания за приятелство. Извинявайте, Фейсбук не ми позволява да имам повече от 5000 приятели. Иначе знаете, приемам приятелства. Нека хората да са информирани, какво става и има да става.

Източник: Николай Витанов

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments