Какво се знае за потенциално заразения пациент с COVID-19 в Северна Корея?

0
143
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

След като Северна Корея обяви подробности относно първия публично потвърден случай на потенциално заразен с COVID-19 в неделя, властите в Сеул смятат, че може би са идентифицирали мъжа, заподозрян в незаконно преминаване на границата на Северна Корея, но заявиха, че засега няма признаци, че е заразен.


Кой е пациентът?

Държавните медии на Северна Корея описват заподозрения пациент като човек, който е „избягал” в Южна Корея преди три години, преди да се върне пак на Север.  Южнокорейските високопоставени служители не са посочили  името на лицето, но са идентифицирали 24-годишен мъж, който според тях отговаря на описанието и вероятно се е върнал в страната наскоро, съобщи агенция „Yonhap“.

Полицейските власти разкриват пред „Reuters“, че през юни жена е подала жалба срещу мъжа, обвинявайки го в сексуално насилие. Полицията заяви още, че е издала заповед за ареста на мъжа на 19 юли – същия ден, в който се твърди, че е пристигнал в Северна Корея.

Заразен ли е с COVID-19?

Северна Корея заяви официално, че няма засега потвърдени случаи на вируса, твърдение, което някои експерти и американски високопоставени служители поставят под съмнение. Докладът на Северна Корея не уточнява дали лицето е дало положителна проба за COVID-19, а само че той е проявил симптоми на вируса и няколко медицински прегледа са дали „несигурен резултат“.

Южнокорейските здравни власти са потвърдили, че не са открили признак, че мъжът, идентифициран като потенциален изменник на държавата, е дал положителна проба за вируса или е бил в контакт с някои заразен, заяви по време на брифинг в понеделник официалният представител на здравното министерство Йоон Тае-хоу. Двама души, които са били в контакт с мъжа, са дали отрицателен резултат в неделя, добави той.

Как мъжът се е върнал в Северна Корея?

Севернокорейските държавни медии съобщиха, че заподозреният пациент „незаконно е преминал“ границата на 19 юли, а лидерът Ким Чен Ун призова за разследване на военните части на границата.

Смята се, че човекът е преминал през територията на Гуангуа, южнокорейски остров на около 25 километра от Каесонг, граничния град в Северна Корея, където е хванат, съобщиха в понеделник съвместните щабове на Южна Корея. Изглежда, че той е избягал от военните части, намиращи се от южната страна на границата, минавайки през дренажна тръба под оградите от бодлива тел, а властите по-късно са открили чанта, за която се смята, че принадлежи на него, съобщиха от „JCS“.

Над 30 000 граждани са избягали незаконно от Северна Корея и живеят в Южна Корея, а най-малко 11 са се завърнали в Северна Корея през последните пет години, гласят официалните данни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments