Какво предстои след удара на Слави и кой, и защо го предизвика?

0
113
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Ето ви представа за това, което ни предстои след удара на Слави и кой, и защо го предизвика.

Новината е още топла, топла за оставката на министрите от ИТН и разпада на коалиция и да, тя няма нищо общо с ДПС и с „Газпром“, и дойде новината за спиране на процедурата по изграждането на следващия стратегически важен за диверсификацията на страната проект – разширението на ПГХ Чирен.

Най-брадясалият проект в енергетиката е разширението на ПГХ Чирен. За него отговаря „Булгартрансгаз“ и повече от 20 години не става, защото „Газпром“ няма полза от това разширение, защото рязко ще увеличи възможностите за прием на конкурентен Втечнен Природен газ. И нещо още по конкретно – този ход на БТГ се връзва с нежеланието на „Булгаргаз“ да подпише дългосрочен договор за доставка на ВПГ – оправданието липса на капацитет за съхранение.

След огромен натиск, най-накрая, несменененото от ПП и ИТН ръководство на БТГ обяви две поръчки за СМР и за сондажни работи по разширението на ПГХ Чирен. И, о, изненада – свързания с ДПС Ковачки, а ДПС и Доган/Пеевски лично държат връзката с „Газпром“,/ обжалва двете процедури в съда- трикът, който неизменно прилагаха и за да забавят интерконектора с Гърция. Направиха го и за интерконектора със Сърбия – така за всеки случай да забавят, да пречат, да спират.

И о, още по-голяма изненада, главното действащо лице на „Турски поток“ и настоящ шеф на БТГ Малинов обявил, че се спира процедура и започва отначало. Намерил си основание, щял да получи кредит от ЕБВР. След това пак ще има обжалване, след това пак ще има процедура. А пък, държавната гаранция има разрешителна процедура през ЕК, и условията са сложни и пак „легитимно забавяне“ от една година. А пък държавна гаранция трябва, защото корпоративната на БТГ не е достатъчна, при този дълг, натрупан от „Турски поток“. Изобщо усещате ли тежестта на „Турски поток“ – хем дълг, хем приходите недостатъчни?

За да се променят нещата, трябват нов шеф на БТГ и нов американски посланик, който да може да прави връзката между умишленото забавяне на разширението, строителството на Балкански поток, ДПС и интересите на „Газпром“.

Видно е, дори с невъоръжено око.

Източник: Илиян Василев, Facebook

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments