Какво наложи изсичането на здрави чинари на бургаския бул. „Демокрация“?

0
858
Изсечени дървета Демокрация
Снимка: Георги Дражев, Facebook

Живущи на бургаския булевард „Демокрация“ се събудиха тази сутрин без сянката на 30-годишните чинари пред домовете им. Пред блок 61 и 63 на квартал „Лазур“ вчера са били отсечени 5 многолетни дървета. Граждани сигнализираха в социалните медии за проблема, изисквайки обяснение за действията на Общината.

Сред тях бе и Георги Дражев – жител на един от тези блокове от десетки години. Пред журналист от Искра.бг той сподели колко гневен и бесен е от случилото се. Дърветата били под терасата му и ги е поливал още откакто са били посадени.

Разбира, че нещо предстои да се случи с чинарите от техник, дошъл да разруши плочника пред сградите. Твърди, че никой от блока не е знаел какво е налагало това. На формални обществени обсъждания преди време изрично се е казвало, че чинарите нямало да се режат. След получената от техника информация и разрушения тротоар пред дома му миналата седмица Дражев е подал жалби в Прокуратурата и Административния съд, за да се спрат дейностите на Общината. Опитал се е да се свърже с кмета Димитър Николов и зам.-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие инж. Чанка Коралска, но не е получил отговор.

Дърветата вчера били изсечени и сега му оставало само да изисква от местните власти документацията, свързана с ремонтните дейности, за да разбере какви пари и за какво щели да се усвоят. Дражев предполага, че целта е изграждането на бързи автобусни линии и е притеснен, че това би намалило броя места за паркиране на автомобили и би забавило трафика по булеварда.

В отговор от Общината ни съобщиха, че изсичането на дърветата се е наложило поради случващата се в момента реконструкция на целия бул. „Демокрация“. Заявиха, че чинарите са били наведени над пътя и по време на ремонтните дейности е можело да паднат. Добавиха, че пред блоковете е планирано изграждането на по-широк тротоар, на който ще бъдат засадени нови дръвчета. Гарантират и че ще има повече паркоместа за живущите, отколкото е имало до момента.

Дражев е убеден, че дърветата са били здрави и жизнени. Можели са да живеят до 2000 години и не представлявали опасност. Съмнява се и че тротоарът ще бъде направен толкова добре, колкото е бил досега, и заяви, че няма да остави нещата така.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments