Какво мислят индийците за възхода на Риши Сунак?

0
36
Риши Сунак, изявление.
Изявление на Риши Сунак в Лондон. Снимка: Facebook

След като тази седмица Риши Сунак влезе в историята, като стана първият министър-председател на Великобритания от индийски произход, мнозина в южноазиатската нация побързаха да поздравят новия лидер – някои в медиите дори го обявиха за свой, предава „CNN“.

Индия някога е била част от Британска империя, която се е простирала толкова далеч по целия свят, че често се е казвало, че слънцето никога няма да залезе над нея. Но 75 години от края на британския Радж много индийски коментатори радостно отбелязаха как времената са се променили. В заглавие на „NDTV“ се казва:

„Индийският син се издига над империята. Историята прави пълен кръг във Великобритания.“

„От Age of Empire до Риши Радж, докато Сунак се премества в номер 10“, гръмна изданието The Times Of India. А водещ на „Zee News“ заяви:

„Индия веднъж беше под управлението на Великобритания. Сега човек от индийски произход стана министър-председател на Англия.“

Други бяха по-откровени относно това, което разкодираха като символика зад назначаването на Сунак, новината, за която се появи на Дивали, индуисткия фестивал на светлините. Най-големият вестник на хинди език в Индия, „Dainik Bhaskar“, който има тираж от близо 5 милиона, написа:

„Още един подарък за Дивали за страната. Риши от индийски произход да управлява белите.“

Територии за търговия

За някои назначението на Сунак е само последното от поредица събития, които подчертават контрастиращите богатства на възходяща Индия и последните икономически проблеми на Великобритания, нейният бивш колониален владетел.

След излизането на Великобритания от Европейския съюз, Лондон многократно се обръщаше към бившата си колония за тласък. А ето как: Ухажвайки я в търсене на сделка за свободна търговия и предоставяйки повече визи на индийски граждани от всяка друга страна.

И сега, само седмици, след като Обединеното кралство отстъпи на Индия титлата си на петата по големина икономика в света, Лондон се обръща към бившия финансов министър Сунак с надеждата да поправи икономическата касапница, предизвикана от политиките на неговия краткотраен предшественик Лиз Тръс, която разбуни пазарите и срина паунда.

Като се имат предвид действията на Великобритания по време на колониалния период – когато индийците бяха изключени от висшите длъжности в собствената си страна и им беше забранено да влизат в много институции – може би не е изненадващо, че може да има усещане за злорадство. Но експертите са на мнение, че би било погрешно да се предполага, че това е единствената емоция, която изпитва Индия в този час. Мнозина в нацията от 1,3 милиарда виждат момента като причина да празнуват напредъка и в двете страни и се надяват Сунак да може да действа като мост между Индия и Великобритания, като постави началото на нова ера на връзки.

Индийският премиер Нарендра Моди предложи това в туит, приветстващ назначаването на Сунак. В понеделник индийският лидер написа в платформата:

„Специални пожелания за Дивали към „живия мост“ на индианците в Обединеното кралство, докато трансформираме нашите исторически връзки в модерно партньорство.“

Други виждат триумфа на Сунак като отражение на нарастващата роля в британската политика на хората от южноазиатски произход. Вицепрезидент по проучвания и външна политика в базираната в Ню Делхи мозъчна организация Observer Research Foundation пък коментира:

„Дълго време се задаваше въпросът дали Великобритания е готова Сунак да бъде министър-председател. И фактът, че моментът наистина настъпи сега, е огромна почит към британската демокрация и към ролята, която южноазиатската диаспора играе в британската политика.“

Придвижване на отношенията напред

Отношенията между Великобритания и Индия са сложни, предвид историята на неравенството и експлоатацията през колониалната епоха.

„Някои хора все още са озадачени защо расата на Риши Сунак има значение. Има значение поради имперския контекст“, написа в Twitter Сатнам Сангера, автор на „Empireland: Как империализмът е оформил съвременна Великобритания“.

Много индийци не са забравили хаоса, последвал независимостта на страната през 1947 г. и последвалото sled neq кърваво разделяне, по време на което между 500 000 и 2 милиона души бяха убити и около 15 милиона бяха изселени.

Пант изтъква, че до сравнително скоро е било „невъобразимо“ човек от индийски произход да управлява Великобритания, но назначаването на Сунак е последното доказателство, че отношенията днес са „много повече за 21-ви век, отколкото за миналото“. Той уточнява:

„Точно това позволява и на двамата да продължат напред по много по-продуктивен начин.“

Икономическите съображения са в основата на тези по-модерни отношения, като Лондон гледа все повече към Индия и нейната икономика от 3 трилиона долара за възможности в ерата след Брекзит. Великобритания остава един от най-големите инвеститори в Индия с британски компании, които наемат близо 800 000 души в страната, според доклад от 2017 г., а политиците в двете страни се надяват икономическите връзки да се разраснат при Сунак.

Сред най-големите предлагани награди е дългоочакваното споразумение за свободна търговия, насочено към повече от утрояване на двустранната търговия, от 31 милиарда долара на 100 милиарда долара до 2030 г. По онова време, когато тогавашният британски премиер Борис Джонсън посети Индия през април, двамата лидери се съгласиха да подпишат тази сделка до Дивали. Този краен срок беше пропуснат, но има подновена надежда, че споразумението може да бъде възкресено при Сунак.

„Дали Сунак ще подпише сделката ще бъде важен маркер“, смята Пант и допълва:

„И това е важен показател за това докъде са готови да стигнат отношенията между Индия и Обединеното кралство.“

Какво означава случващото се за индийците в Индия и Обединеното кралство

Въпреки че лицето на Сунак беше водещата картина във вестници и телевизии в Индия, настроението на терен беше по-трудно да се прецени какво е. Улиците на Делхи бяха тихи, докато индийците празнуваха Дивали – най-важният празник в календара за индусите, които съставляват около 80% от населението на страната. Раджеш, химик в индийската столица, направи следния коментар:

„Хубаво е да видиш някой, чието семейство произхожда от Индия, да заема най-високата длъжност и това да се случва точно по време на Дивали, което е като благословия. Но това не означава, че нещата между Индия и Обединеното кралство автоматично ще се подобрят.“

За някои назначението му е малко повече от чужда новина.

Собственикът на магазин Арджун пък смята, че назначаването на Сунак „не е имало значение“ за индийците. Мъжът е категоричен:

„Да, той е индиец, но все пак е оттам.“

Други казват, че значението на назначението на Сунак е, че то подчертава успеха на индийската диаспора, особено в Обединеното кралство, където около 7% от населението е от южноазиатски произход, според преброяване от 2011 г.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман също има индийски корени, докато кметът на Лондон Садик Хан е роден в пакистанско семейство от работническата класа. Родителите на Сунак идват във Великобритания от Източна Африка през 60-те години. Баща му е бил лекар, докато майка му е управлявала аптека в Южна Англия – нещо, което Сунак казва, че е дало желанието му да служи на обществото. В интервю за Business Standard през 2015 г. Сунак казва:

„Британски индианец е това, което отбелязвам в преброяването, имаме категория за това. Аз съм изцяло британец, това е моят дом и моята страна, но моето религиозно и културно наследство е индийско, съпругата ми е индийка. Аз съм отворен да бъда индус.“

Когато положи парламентарната си клетва през 2019 г., Сунак стискаше Бхагавад Гита, свещената книга на индусите. Той влезе в историята година по-късно, когато запали свещи за Дивали пред „Даунинг стрийт“ 11, официалната резиденция на канцлера на Обединеното кралство. Сега той е на върха на властта – и според анализаторите това е олицетворение на успеха на диаспората.

Пант от Observer Research Foundation обясни, че назначаването на Сунак символизира как хората от южноазиатски произход са „пресекли политическите партии в Обединеното кралство“, добавяйки, че Сунак „ще оформи политическата траектория“ на Великобритания. Експертът заключи:

„Мисля, че има известно ниво на комфорт, което хората от индийската диаспора имат в тези демокрации. И това отразява най-големия успех на Индия в световен мащаб.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments