Какво е качеството на строителството в България и биха ли издържали нашите сгради на мощни земетресения?

0
128
Блок, сграда, апартаменти
Блок, сграда, апартаменти. Снимка: Pixabay

Мощните земетресения в Турция и Сирия предизвикаха важния въпрос какво е качеството на строителството у нас и дали сградите биха издържали на подобни трусове. Пред „Bulgaria On Air“ проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ коментира, че снимките, които сме видели свидетелстват за истински ужас. Те показват ясно, че цели квартали са сринати със земята.

Той подчерта, че инженерите не работят със скалата на Рихтер. Те използват съвсем различни данни. Но както и да бъде проектирана една сграда, винаги може да има въздействие, което да е по-голямо от очакваното и да се стигне до разрушение.

Проф. Кисляков обясни също така, че строителството е отговорност и то е ясно разписано във всеки един от своите етапи. Архитектът е човекът, който предвижда строителна конструкция на сградата. След това инженерът трябва да осигури стоенето й. Така понякога се стига до промени.

Предвиден е механизъм за контрол и на изпълнението на проекта. Освен това законодателството се развива в тази посока и всички тези механизми се актуализират, но не толкова интензивно, колкото на практика го налага действителността.

Проф. Кисляков посочи, че грамотното проектиране на сградите може да осигури максимална защита на хората. Трябва да бъдат направени и проучвателни работи, които да бъдат качествени. Трябва да се знае върху каква основа е сградата. Така например, панелните са различни от останалите. Проблемите обаче са свързани с това че живущите в тях на своя глава правят преустройства и избиват носещи стени, греди и по този начин разместват конструктивни елементи.

Експертът обясни, че всичко това е много опасно и може да се стигне до сериозни последствия. Затова един от начините всичко това да бъде спряно, е просто да бъде забранено да се прави, ако няма становище на инженер.

Проф. Кисляков обясни, че проектирането и изпълнението в момента се изпълнява според наредбите. Но проблемът идва от стария сграден фонд. А той не е нито проектиран, нито изпълняван според антисеизмичните изисквания.

Що се отнася до Турция тя като цяло е сеизмичен район и това се знае. Наличието на Национална школа там води и до адекватна реакция. България също е имала такава и то в продължение на десетилетия и тя все още има начин да бъде възстановена.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments