Какво да очакваме от лятната обиколка на Тръмп?

0
42
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook

Имате усещане, че нещо липсва. Сякаш шумната сирена внезапно е била изключена и е заменена от обезпокоителна тишина. Не се притеснявайте, шумът се завръща. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред „One America News Network“, че планира да направи лятна обиколка във Флорида, Охайо, Северна Каролина и Джорджия. Това е последното нещо, от което имаме нужда, докато се борим с последиците от пандемията и се опитваме да върнем страната в положението, в което беше преди Тръмп да превърне себе си в център на внманието. Завръщането му показва, че е добре и дори е изгодно – да бъдеш груб и вулгарен, нечестен и ядосан. Той отново ще демонстрира това, защото подхранва егото си с внимание, а когато не го получава се чувства слаб, пише „CNN“.

Както жителите на Ню Йорк отдавна знаят, Тръмп е наистина една надарена „рекламна фигура“, която осъзнава финансовата и политическата стойност на вниманието, оказано от медиите. Благодарение на това внимание той продаваше успешно различни продукти, управляваше хотели, игрища за голф и най-вече изтъкваше себе си. Той спечели надпреварата за президентския пост през 2016 г. с около 2 милиарда щатски долара безплатна реклама, благодарение на възмутителното си поведение, което привличаше телевизионните камери като магнит. Бившият лидер си послужи със същата стратегия, след като пое управлението на САЩ, за да доминира в новините, понякога без прекъсване, помощта на профила си в Twitter, който през месец октомври 2020 г. достигна невиждана активност.

Очевидно Тръмп винаги е бил на косъм да премине допустимите граници. Според „The ​​Washington Post“ той е отправил над 30 000 фалшиви и подвеждащи твърдения по време на президентството си. Едно от най-скандалните му фалшиви твърдения, а именно, че измама, извършена от опонента му, го е лишила от възможността за преизбиране, разпали страстите сред поддръжниците му и те атакуваха сградата на Капитолия на 6 януари. След това той беше принуден да се изправи пред последиците от своите действия, а Twitter и Facebook забраниха профила му на своите платформи. След забраната на неговия акаунт в социалните медии споменаванията за него в двете големи платформи са намалели с 91%, а информацията в масовите медии също е намаляла значително въпреки разкритията, че бившият президент е обект на разследвания на предполагаеми измами в неговия бизнес и учредителна комисия.

Статистически данни показват, че макар Тръмп да е загубил присъствието си в социалните медии и публичното пространство от месеци насам, поддръжниците му остават отдадени на своя лидер. Заинтересованите все още могат да следят най-новото покрай живота на Тръмп в ефира на „Fox News“ или в уебсайта на „Newsmax“. Поддръжници на бившия държавен глава, носещи червени шапки с надпис“ „Make American Great Again“, се очаква да излязат в подкрепа на предстоящите митинги на Тръмп, за да изразят негодуванието си от настоящата политическа обстановка в страната.

Обиколката в страната, която планира Тръмп, за да изкаже недоволството си, сама по себе си представлява поредното отклонение от нормата на поведение, приета за американските президенти. Бившите президенти на САЩ като цяло се стремят да избягват светлините на прожекторите от уважение към следващите управляващи. Разбира се, нито един бивш президент до момента, дори тези, които вече са починали, не е имал толкова остра нужда от внимание като Тръмп, който, както изглежда, се нуждае от любовта на тълпата и фокуса на медиите. Сега той се опитва да привлече общественото внимание с намеци, че ще се кандидатира за президентския пост отново през 2024 г.

Очевидно Тръмп очаква да получи всички приветствия, където и да се появи. Въпреки това, предвид факта, че след загубата той не се кандидатира за нито един държавен високопоставен пост, митингите му не могат да се приемат за гореща тема в новинарския поток, само заради факта, че се провеждат. За да пробие и да доминира в новинарския цикъл отново, Тръмп ще трябва да каже или направи нещо по-специално или крайно скандално.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments