Какво да използваме – масло или маргарин?

0
10
Масло. Снимка: Пиксабай
Масло. Снимка: Пиксабай

Кой от двата продукта е по-здравословен – маргаринът или маслото? Много е вероятно във вашите домове да използвате един от двата продукта и да си обяснявате ползата от него. Но каква е истината?

В една лъжичка масло се съдържат цели 35 калории, въпреки, че маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. То се използва от хиляди години насам. Учените обаче забелязват, че маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания.

Маргаринът от своя страна се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Това прави маргарина по-добрият вариант спрямо маслото. Но, за да се втвърди маргаринът се използва метод, наречен хидрогенация, а резултатът е сформирането на доста вредни трансмазнини. Трансмазнините влияят на добрия холестерол и увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето. От друга страна, много компании, произвеждащи маргарин, твърдят, че продуктите им не съдържат трансмазнини.

Предимствата на маслото са очевидни, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото. Някои нови маргарини пък са с ниска калорийна стойност. Какъв е изводът? Внимавайте какво точно ядете и винаги гледайте етикета на продукта. Не забравяйте, че има и по-здравословни алтернативи и на маслото, и на маргарина. Например зехтинът.

Оставете коментар

avatar
2000
Фото и видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от