Какви са възможните причини за трагедията с майор Терзиев?

0
48
Валентин Терзиев
Валентин Терзиев. Снимка: МО

Няма как да се каже какво точно е станало във въздуха край Шабла, заяви бившият военен пилот Николай Калев. Той сподели, че това е голям психологически удар върху цялото му семейство и колегите му. Калев коментира пред „NOVA“:

Има известно информационно затъмнение. Нека проявим търпение, докато комисията си свърши работата. Фактите, които излизат, дават противоречиви посоки за случилото се.

Според бившия пилот една от хипотезите е, че се е взривила ракетата на крилото, след което се уточни, че не е така. По думите му най-вероятно парашутният купол се е разкъсал, след това ръководителят на стрелбата е трябвало да спре по-нататъшното изпълнение на задачата. Калев е категоричен, че е нужно всеки летец да има някаква определена минимална височина, за да може да слезе. Според него има и друга хипотеза:

„Началникът на отбраната адмирал Ефтимов спомена, че вероятно самолетът се е взривил още във въздуха, а не при докосване на морето. Това насочва хипотезите в друга посока„.

Бившият военен летец заяви, че може майор Терзиев да е нарушил мерките за безопасност, докато се е опитвал да спаси самолета. Според него днешните пилоти не са достатъчно подготвени, защото нямат необходимия брой летателни часове. Той разясни, че е нужно при такива задачи да има наблизо спасителен хеликоптер.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments