Какви са вариантите пред България за излизане от тежката енергийна криза?

0
28
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

Рекордното поскъпване на природния газ от 1 август с 60% ще доведе и до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат шоково повишение с 60 на сто от 1 януари. Нейният председател инж. Кремен Георгиев коментира пред „NOVA“, че това не се прави, за да се наплашят гражданите. Но реалното увеличение е със 100%. И цените могат наистина да бъдат променени от 1 януари 2023 година.

На практика това означава, че увеличението ще бъде три пъти в сравнение с миналата зима. Това показват изчисленията на експертите. Но дали има вариант Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да не одобри такова повишение на цените?

Георгиев подчерта, че по закон тя е длъжна да се самосезира, ако прогнозните цени от 1-ви юли не са се случили, както е в момента. Но ако все пак станем свидетели на такъв сценарий, тогава топлофикациите ще изпаднат в случай, при който те няма да могат да си плащат горивата. Това пък ще доведе до спиране на тяхната работа, защото газовите топлофикации нямат алтернатива.

Това увеличение става възможно благодарение на получения 1 милиард лева субсидия от специално създадения фонд. Но там няма повече пари. Тези средства са били за покриване на разликата между 50 лева за миналия период и 120 лева за този. А цената вече не е 120 лева, а 300 лева и по всяка вероятност тя ще продължи да върви нагоре, при това без субсидия. Това обясни от своя страна енергийният експерт Васил Велев. Той обясни, че е възможно гражданите да преминат дори изцяло на електроенергия. Но в София например електропреносната мрежа просто няма да издържи натоварването.

От своя страна експертът Красимир Манов е оптимист, че природен газ ще има, защото изпълнителният директор на „Булгаргаз“ бил човек на „Газпром“. И поиска да разбере защо този ръководител не бъде махнат, след като дружеството е декапитализирано и сега трябва да бъдат събрани 800 милиона лева. И не на последно място защо не са били договорени евтини доставки от Турция? Експертите подчертаха също така, че бизнесът може да получава газ и без „Булгаргаз“, но за целта е необходим преходен период от 2 години.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments