Какви са условията при наемането на ученици за работа?

0
593
Ресторант
Ресторант. Снимка: Pixabay

На 12 юни се отбеляза Световният ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на труд, полаган от младежи, заяви директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ в Монтана Димитър Петров. Той посочи, че част от учениците имат желание да работят през летния сезон, след като приключат училище. Петров уточни пред „БНР“:

Законът не категоризира децата като ученици, а като ненавършили и навършили 18 години. За пълнолетните няма никаква разлика от останалите работници и могат да се наемат на общо основание при всички възможности, които позволява Кодексът на труда. Лицата, ненавършили 18 години, имат така наречения разрешителен режим за наемане на работа, тоест трябва да се издаде предварително разрешение по искане от работодателя, след което той може да наеме лицето на работа.“

Според Петров непълнолетните лица не трябва да работят в сфери, където това ще им се отрази негативно на физическото и психическо развитие. Срокът, за който може да бъде нает един млад човек не е регламентиран в законодателството. Той се състои от два варианта – постоянен или срочен. Той разясни, че разрешението от инспекцията е до прекратяването на договора и при следващо наемане, ако лицето не е навършило 18 години, отново трябва да има такова. Директорът обясни:

Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е недопустимо работа на непълнолетното лице без трудов договор. Още по-голям внимание да обърнат, че работодателите не могат да наемат лице без предварително разрешение на Инспекцията по труда, защото това деяние е криминализирано и когато установим такъв случай, се препредава на прокуратурата за разследване като престъпление„.

Част от видинските ученици споделиха, че биха работели, за да имат допълнителни приходи, а не само тези, които им дават родителите им. Те посочват, че работа може да им бъде полезна и да придобият определени умния в дадена област. От Инспекцията по труда са категорични, че са на разположение да дават консултации на желаещите ученици да работят.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments