Какви са приоритетите на служебния правосъден министър?

0
29
Янаки Стоилов
Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов съобщи, че повереното му ведомство стартира проверка на Агенцията по вписванията, Търговския регистър. Целта е да се избягват нередностите и да се подобри обслужването. Ще бъдат проверени и сключените обществени поръчки през изминалите години, преглед на съдебната реформа и бората с корупцията. Това стана ясно по време на пресконференция, на която той представи екипа си.

„За нас е важно да подобрим обслужването, включително електронното, на гражданите. Проява на лоши практики на редица области за даване на гражданство, местата за наказанията, за вписванията. Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет (ВСС) с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт.“

„Нашите правомощия са в три основни направления: ръководство на редица административни дирекции и дейности, които се отнасят към множество дирекции. Взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове като пазител на държавния печат. Принципите в нашата работа са общи за служебното правителство: професионализъм, почтеност и прозрачност.“

Проф. Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на предсрочните парламентарни избори, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието.

Служители от правосъдното министерство ще проведат срещи с адвокатурата, магистратурата, съдебните изпълнители, неправителствени организации за идентифициране на проблеми. По думите на проф. Стоилов сред приоритетите на правителството е провеждане на изпитите за юристи, при които заради COVID пандемията имаше забавяне.

Назначени са заместник-министри, а именно – Мария Павлова, следовател в Националната следствена служба и предишен министър на правосъдието в служебното правителство и Иван Дремеджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета е и юристът Мариян Карагьозов. За връзки с обществеността ще отговаря Мария Папазова, която е със значителен опит с електронните медии и с опит като парламентарен репортер.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments