Какви са правилата за е-винетката при прехвърляне на собствеността на колата?

0
214
Винетка
Винетка. Снимка: Съюз на българските автомобилисти

Ако ви се наложи да сменяте предното стъкло на автомобила си, който е с валиден хартиен винетен стикер, но целостта му е нарушена, трябва да запазите отделните му части, за да докажете, че е в срок. Съхранете още касовия бон и отрязъка.

При липса на винетен стикер и наличие само на отрязък и касов бон, като начална дата на активация на винетката ще се счита датата на касовия бон, обясниха за СБА от Нацоиналното тол управление по повод на запитвания на автомобилисти.

Какво обаче става с електронната винетка при промяна на собствеността и регистрационния номер на автомобила?

Електронната винетка се издава за автомобил с определен регистрационен номер, обясни Мирослав Стоянов от ОДВМР-Пазарджик. По думите му при промяна на регистрационния номер собственикът или ползвателят следва в срок до три работни дни да заяви тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ).

„Водачите се заблуждават, че след като са платили вече винетка такса за автомобила, независимо от сменения номер, тя си остава валидна. Не, тя е загубила валидност в деня на прехвърлянето, затова трябва в рамките на 72 часа да се уведоми АПИ. В противен случай се губи правото да бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност на издадената във връзка с прехвърленото пътно превозно средство“, обяснява още Стоянов.

Освен в АПИ шофьорите могат да заявят промяната на номера и по електронен път, като служителите в срок до два дни от получаването на заявлението трябва да отразят това в регистрите. С цел обратна връзка препоръчително е заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер, уточняват от тол управлението.

Текстът в Закона за пътищата, който се отнася за валидността на е-винетката при прехвърляне на собственост:

През последните дни стана ясно за десетки случаи на сгрешени електронни винетки заради невярно въведени данни от страна на шофьорите. Всъщност още в началото на годината от Пътната агенция подчертаха, че ако водачът некоректно въведе данните за автомобила си и си закупи винетка със сгрешени данни, после не може нито да направи корекция, нито да си вземе парите обратно. Държавните служители се позовават на чл. 5, ал. 3 от Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на превозните средства, където е казано, че при покупка на е-винетка отговорността за попълване на коректна информация е на собственика или ползвателя на автомобила.

Как е правилно да се изписва регистрационният номер на автомобила, за да не стават грешки?

Вписването на символите от регистрационния номер в уеб сайта и мобилното приложение за купуване на електронна винетка може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат, става ясно от публикуваните инструкции. Буквените символи от регистрационния номер се изписват с главни букви.

Пример:

Правилно: СВ0000НР; ОВ0000ВТ; ВР0000РВ

Грешно: SV0000NR; OV0000VT; VR0000RV

Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments