Какви действия предприема България след санкцията от ЕС заради нерекултивираните депа?

0
21
Министерство на околната среда и водите
Министерство на околната среда и водите. Снимка: Архив

На 32 нарасна броят на ускорено рекултивираните депа от процедурата за нарушение на правото на ЕС, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Дейностите са финансирани със средства от ОПОС 2014-2020 г. и ПУДООС.

През юли тази година България беше уведомена, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз, за да бъде определен размерът на санкцията, която страната ни ще заплаща, защото заради безотговорно управленско поведение в предходните пет години все още не бяха рекултивирани 43 от депата за неопасни отпадъци (при 113 постановени през 2015 г. от Съда на ЕС).

След положените от МОСВ усилия за ускорено изпълнение, в края на месец септември приключи техническата рекултивация на 28 от оставащите 43 депа, с което България постига намаляване на размера на санкцията, която страната ни ще заплаща.

За следващия период – от октомври 2021 г. до момента, са рекултивирани
нови 4 депа: Стара Загора, Елена, Димово и Полски Тръмбеш.

Така обшият брой нарекултивираните депа от май 2021 г. до момента е вече
32: Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Белоградчик, Стара Загора, Елена, Димово, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик, Самоков, Полски Тръмбеш.

В заключителна фаза на изпълнение са проектите за рекултивация на още 6
депа: Трън, Батак, Сапарева баня, Рила, Трявна, Малко Търново. Очаква се те да бъдат завършени до края на годината.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments