Каква подкрепа ще получат гражданите на Хонконг, желаещи да се установят в Обединеното кралство?

0
67
Виза
Снимка: Pixabay

Хиляди граждани на Хонконг, които се очаква да се преместят в Обединеното кралство по нова визова схема, ще получат достъп до жилища, училища и работни места, заяви секретарят на общностите, цитиран от „BBC“. До момента са подадени около 27 000 молби за отпускане на визи след налагането от страна на Пекин на Закона за националната сигурност в бившата британска колония. Документите дават право на гражданите на Хонконг да живеят на територията на Острова в продължение на 5 години.

Министърът на жилищната политика Робърт Дженрик обяви пред „BBC“, че останалите министри също имат желание да окажат нужната помощ в тази посока.

Ако те се борят, ние сме тук, за да ги подкрепим.„, каза той.

От 31 януари жителите на Хонконг имат право да пристигнат в Обединеното кралство за период до 5 години и да кандидатстват за постоянно пребиваване. Страната въведе британската национална отвъдморска виза, известна като „БНО“ виза, след като Китай прие широкообхватен нов закон за сигурността, насочен към Хонконг, който улеснява наказанието на протестиращите граждани и ограничава значително автономията на града. Според Обединеното кралство въпросният закон нарушава сериозно правата и свободите на жителите там.

Правителствени източници заявиха, че местата в училищата, предвидени за децата на новопристигналите, много от които млади семейства, са един от най-трудните въпроси за решаване. Ако броят на заявленията за визи продължи да нараства със същия темп, цифрата ще надмине драстично прогнозата на Министерството на вътрешните работи, предвиждаща 154 000 пристигащи съгласно схемата през първата година от въвеждането й. Дженрик заяви, че очаква новите жители да допринесат по положителен начин за Обединеното кралство, тъй като много от тях имат квалификация в областта на преподаването, медицината или инженерството.

Въпреки това някои групи, борещи се за правата на чуждестранните граждани, изразиха опасения, че притежателите на новите визи ще имат сериозна нужда от помощ при намирането на работа и жилище. Д. ​​Лам, който ръководи правозащитната група „Hackney Chinese Community Services“, разкри, че по негови изчисления на територията на Острова вече са пристигнали около 7000 души. Той обясни още, че повечето от тях са си резервирали хотели, докато си търсят квартира. Неговата благотворителна организация е изразила загриженост пред правителството и относно друг важен въпрос – приема в училищата и правото на достъп до наемни квартири.

Саймън Ченг, председател на друга благотворителна организация, известна под името „Hongkongers“, заяви, че правителството на Обединеното кралство трябва да предложи да помощ на хората, които са участвали в протестите срещу Пекин, но не са имали право на БНО визи. Той сподели:

Новата визова схема е по-скоро схема за спасяване на потиснати хора от тиранична форма на управление, които се нуждаят от реална помощ и добър старт, за да преселят, което може да допринесе положително за икономиката на Обединеното кралство, както и за демокрацията.“

Въпреки че не е предвидено притежателите на визи да получават държавни средства в Обединеното кралство, правителството успокои, че тези, които са крайно обеднели, могат да получат помощ за достъп до социални жилища и други придобивки. Предвидени са 12 приемни центрове в няколко ключови района в Обединеното кралство, като целта е да се осигури по-лесен достъп до жилища, образование и заетост. Наред с това, нови учебни материали, посветени на историческите връзки на Обединеното кралство с Хонконг, ще бъдат предоставени на училищата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments