Каква е голямата мечта на 9-годишна шампионка по шахмат?

0
226
шахмат
Снимка: wikimedia commons

През 2017 г. малката Фабияна постигна реми, предложено от Анатолий Карпов на 15-ия ход и влезе в новинарския поток. Тогава световният шампион гостува в Стара Загора и откри турнира „Тракийско конче“. След мача момиченцето поиска автографи от гросмайстора за себе си и за 6-месечната си сестричка София.

Днес момиченцето продължава с шахматната си кариера. През януари се класира на трето място на класически шах по време на Петия детски шахматен турнир за купа „Траяна“. Запитана по-трудно ли е било състезанието в новата възрастова група (до 10 години), Фаби отговаря така:

„На състезание с никого не ми е било трудно. По-различното на това беше, че имаше хора с ЕЛО. Това показва колко си силен, ама аз не се притеснявам от ЕЛО-то. Защото бих с 1 700, което е доста добре”, обяснява Фаби (малките състезатели до 10 г. и 14 г. трябваше да са с международно ЕЛО до 1599 г.) пред „Актуално“.

Момиченцето определя като най-труден математическия турнир „Иван Салабашев“, на който заема второ място. Будното дете се записва на почти всички състезания, които се полагат на учениците в начална степен. Два пъти седмично тя ходи на тренировки по шахмат, два пъти на плуване и веднъж на урок по английски език.

Първи стъпки в шахмата прави, благодарение на баща си Николай. Когато детето става на 5 г., майката Станислава я записва в клуба по шах на Народно читалище „Георги Бакалов“ в Стара Загора. Треньорката Стефка Цонева открива заложбите на Фабияна и я насочва към шахматния клуб „Траяна“, където момиченцето работи с треньора Боян Тонков. Таткото вече не й е интересен, като партньор в шаха.

Преди да сбъдне мечтата си да играе с Карпов през 2017 г. Фабияна печели първо място на блиц, второ място на ускорен и трето на класически шах на Държавното първенство по шахмат за 10-годишни в Плевен. Миналата година със златен медал на класически и сребърен на блиц и ускорен шах завоюва квота за европейското в Чехия. Там тя раздели 4-6 място с равен брой точки със състезателки от Чехия и Латвия.

Сега детето очаква сбъдването на другата си мечта – да победи Веселин Топалов.

Каква иска да стане, когато порасне? Не знае, но знае, че няма нещо, което може да я откаже от шаха. Фабияна казва, че е хубаво да се побеждава, но не плаче, ако загуби. Обяснява, че докато се играе, има специален начин да записваш. След това треньорът преглежда ходовете „и когато има нещо, което не съм играла, го поправя“. А така следващия път тя ще играе по-добре.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments