Как земеделските производители могат да се възползват от българските сортове пшеница?

0
61
Земеделец
Земеделец. Снимка: Freepik.com

Земеделските производители могат да включат българските сортове в портфолиото на своите стопанства, заяви проф. Виолета Божанова от Селскостопанската академия на Деня на пшеницата в Разград. На събитието бяха представени над 50 сорта зърнени култури и бе споделен опит за тяхното отглеждане.

Проф. Божанова подчерта важността на агробиоразнообразието за земеделието и посочи, че 75% от него е намаляло според ФАО. Новите български сортове са добре адаптирани към регионалните условия и дават високи добиви дори при екстремни климатични условия.

Проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт отбеляза, че българската земеделска наука е конкурентоспособна на западните селекционни къщи. На събитието бяха представени нови генетични постижения и практически съвети за производителите.

Мариела Йорданова, домакин на събитието, сподели, че фирмата представя селекцията си всяка година през юни. Тя изрази очаквания за нормализиране на земеделските условия и подобряване на законодателството.

Събитието завърши с ритуал за плодородие и томбола с награди. Гостите бяха посрещнати с айрян и баница, произведени от местни продукти.

Важно за земеделските производители! Стартира прием за ново подпомагане

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments