Как „Ютюб“ убеждава хората, че Земята е плоска

0
513
Плоска Земя. Снимка: wikimedia commons
Плоска Земя. Снимка: wikimedia commons

„Ютюб“ (Youtube) играе важна роля в убеждението на някои хора, че Земята е плоска, показват резултатите от проучване, проведено сред посетители на конференции на подобни теми. Много от запитаните са отговорили, че именно клипове, публикувани във видео платформата, са оказали решително влияние за убеждението им, че планетата всъщност не представлява сфера, пише в. „Гардиън“.

Броят на хората, които смятат, че планетата не е кръгла, расте – по света има конференции, които разискват темата, а привържениците на идеята смятат, че досегашните научни твърдения, сателитни снимки и доказателства са плод на мащабна конспирация.

„Ютюб“ трябва да се справя много по-добре, за да може посетителите да получат точна информация заедно с такива видеоклипове. „Има много полезна информация в „Ютюб“, но също и много дезинформация„, каза професор Ашли Ландрум от Тексаския технически университет, която е автор на проучването.

Убеждението, че Земята е плоска, само по себе си не е непременно вредно, но то води до едно по-общо недоверие към институциите и властите”, добави тя.

Проучването включва интервюта с 30 участници на две конференции. От отговорите може да се заключи, че „Ютюб“ е предложил за гледане видеа за „плоската Земя“, след като участниците са гледали други клипове за теории на конспирациите.

Според Ландрум и учените трябва да положат малко повече усилия и да създават обяснителни клипове, които да разпространяват. „Не искаме „Ютюб“ да прелива с клипове, които дават причини, защо Земята е плоска. Трябва да има и други клипове, които да оборват тези твърдения и да дават допълнителна информация… Разбира се, винаги ще има процент хора, които не вярват на нищо, което казват учените, но може да има и хора, които биха се вслушали. Единственият инструмент в битката срещу дезинформацията е да я превъзмогнем с качествена информация„, допълва тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments