Как влизането в еврозоната ще повлияе на имотите в България?

0
129
Имот, брокер, кредит
Имот, брокер, кредит. Снимка: 3CON Marketing Agency

През януари 2025 година България се очаква да стане част от еврозоната, което ще донесе значителни промени на пазара на недвижими имоти в страната, информираха от 3CON Marketing Agency. Според анализи и прогнози на експерти в сектора, влизането в еврозоната ще предизвика лек ръст в цените на имотите, последван от стабилизация и възможен спад до 20%.

Брокери, цитирани от Bloomberg, предвиждат краткосрочно спекулативно вдигане на цените на всички видове имоти в България при приемането на еврото. Това поскъпване обаче няма да бъде толкова интензивно, колкото през последните две години. След началния ръст се очаква цените да се стабилизират с вариации при различните видове строителство.

Подготовката за прехода към еврото вече е видима на пазара. Цените в обявите за имоти са на 90% в евро, което е подготовка на потребителите за бъдещите реални плащания. Сделките се сключват изцяло в евровалута, което улеснява както местните, така и чуждестранните инвеститори.

Според финансови експерти, като Деан Василев, изпълнителен директор на Creditland, България ще стане още по-привлекателна за инвестиции след влизането в еврозоната. Имотният пазар е добре подготвен за тази промяна, а приемането на еврото ще стимулира търсенето благодарение на засиления интерес от страна на чуждестранни инвеститори.

Анализът на хърватския опит показва, че през първата година след приемането на еврото цените на имотите са се увеличили значително, въпреки високите лихви по ипотеките. Това дава основание да се очаква подобно развитие и в България.

В условия на променящ се пазар е важно да се разчита на надеждни агенции за недвижими имоти. „Нов Дом 1“ е една от водещите компании в сектора, предлагаща персонална консултация и посредничество при покупка, продажба, отдаване под наем и инвестиции в недвижими имоти. Агенцията разполага с офиси в София и Варна и е сред топ 10 по обороти и топ 6 по реализирана печалба в страната.

Макар и да се очаква леко повишение на цените на имотите след влизането в еврозоната, дългосрочната перспектива сочи към стабилност и нормализиране на пазара. България остава атрактивна дестинация за инвестиции благодарение на сравнително ниските цени на имотите и благоприятните икономически условия. Препоръчва се на купувачите и инвеститорите да проверяват портфолиото и репутацията на агенциите, с които работят, за да направят най-добрия избор при инвестициите си.

Влизането на България в еврозоната ще доведе до важни промени на пазара на недвижими имоти, които ще предложат нови възможности и предизвикателства за всички участници в сектора.

Костадин Костадинов: България се превърна в суровинен придатък на западноевропейските държави

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments